DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Ezen a héten felfedhetik titkaikat az új gumik

A Pirelli úgy véli, az F1-es csapatok múlt héten még csak tapogatóztak Barcelonában, ezért a második teszten fog kiderülni, hogy mit is bírnak 2017-re gyártott abroncsaik.

A múlt heti, barcelonai gyakorlás négy napja során a pilóták és a csapatok többsége pozitív véleménnyel volt a Pirelli 2017-es termékeiről, melyek elvben tartósabbak, és a versenyzők hosszabb ideig tudnak maximumon autózni velük. Az olasz gyártó azonban úgy véli, ezek alapján még korai hosszú távú következtetéseket levonni, hiszen a mezőny csak a második teszten fogja igazán odatenni magát, ráadásul a szezon későbbi részében sokkal melegebb hőmérsékleti viszonyokban kell helyt állniuk.



„Ha két-három másodperccel csökkenek a köridők, újra fel kell becsülnünk az elhasználódásból származó adatokat” – idézte a Motorsport.com Mario Isolát, a Pirelli menedzserét. „Halottam néhány véleményt, hogy az abroncsok egyenletesen teljesítettek, amely rendben is van, de várjuk meg ezt a hetet is a pontos konklúziók érdekében. Két másodperces gyorsulás esetén az elhasználódás mértéke is megnő.” Az olaszok motorsport-igazgatója, Paul Hembery hozzátette: „Nem hinném, hogy amit most látunk, azt fogjuk tapasztalni Melbourne-ben is. Ehhez az Ausztrál Nagydíj szombat estéjéig várnunk kell majd. Sőt, inkább azt mondom, hogy egészen Barcelonáig várjunk, amikor húsz fokkal magasabb lesz a hőmérséklet, és az autók két-három másodpercet gyorsulnak majd.”

„Három másodperces eltérés az egész helyzetet megváltoztatja. Jelenleg még nem tartunk itt, az autók teljesítménye drámaian el fog térni a mostanitól, és amit a szezon végén láthatunk majd” – tette hozzá a szakember, majd megerősítette azt is, hogy valóban kevesebb kerékcserét láthatunk majd idén. „A lágy abroncsok élettartama akár nyolcvan körös is lehetett, ezért itt egy kiállásos versenyre számítunk. Már tavaly is ezt az irányt követtük. Amikor egyre jobban tudod kezelni a túlmelegedést, olyan irányt vesznek az abroncsok, ahol az elhasználódás nem jelent problémát.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: