DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Teszten is szerepelhet az új női pilóta

Tatiana Calderón, a Sauber frissen kinevezett fejlesztőversenyzője egy interjúban elismerte, „benne van a pakliban”, hogy F1-es teszten tűnik fel az idei szezon során, sok múlik azonban szimulátoros teljesítményén is.

A Williams kötelekébe tartozó Susie Wolff 2015 végi visszavonulása után ismét van női pilóta a Formula-1-ben a tűz közelében: a Sauber ­– akik korábban Simona de Silvestróból is megpróbáltak állandó versenyzőt faragni – fejlesztőpilótának igazolta le Tatiana Calderónt, egy 23 éves formaautóst.

„Ebben az évben a GP3-ban versenyzek a DAMS-szel, elsődlegesen pedig arra fogok törekedni, hogy jó munkát végezzek ott, megmutassam, mire vagyok képes, mert ez ajtókat nyithat” – mondta a gpupdate.net-nek Calderón. Első szezonjában a kategóriában csupán 2 pontot gyűjtött, így teljesítménye javítására lesz szükség, igaz, a nagy tapasztalattal rendelkező DAMS-nél meg kell kapnia az ehhez szükséges technikai feltételeket.



„A Sauber számos információt fog rendelkezésemre bocsátani, együtt dolgozhatok a mérnökökkel, versenyekre fogok menni, és tanulni fogok a csapaton belül, sok szimulátoros munkát is kapuk. Remélhetőleg év végén, függően az eredményektől és a szimulátoros fejlődéstől, tesztelhetem az autót.”

Erre több módon lenne lehetősége: egyrészt privát teszten egy korábbi Sauberrel, melyet a szabályok engedélyeznek. Ugyanakkor akár a 2017-es autót is vezetheti, mivel a négy év közbeni tesztnap közül kettőn a csapatoknak kötelező fiatal pilótát a volán mögé ültetni. Kérdés, felkészül-e addigra (a későbbi tesztet épp a Hungaroringen tartják a nagydíj után) Calderón. „Ez is benne van a pakliban. Még nem döntöttünk róla, de reménykedek benne” – vélekedett a versenyzőnő.

„A lehető leghamarabb szeretnék versenyülést szerezni, de a Formula-1-ben sosem tudhatod, mikor érkezik a lehetőség” – egyértelműsítette nagy céljait Calderón. „Azt hiszem, a határaidat kell feszegetned, amikor pedig a lehetőség felkínálkozik, tudnod kell megragadni, és készen kell állnod. Ezért nagyon fontos számomra ez az év, hogy megkezdjem a felkészülést.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: