DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Nem jók az esőgumik, máris újakat készít a Pirelli

Noha a csapatok nem vitték túlzásba a körözést a barcelonai teszt csütörtöki, felvizezett pályán tartott tesztnapján, a szerzett információ elegendő volt az F1 gumiszállítója számára ahhoz, hogy megállapítsa, változtatásra van szükség.

A mesterségesen kétszer is fellocsolt pálya nem jelentette azt, hogy a mezőny egész nap nedves körülmények között gyakorolt volna, hiszen a víz pár óra alatt mindig felszáradt, ám a Pirelli szerint így is hasznos volt az eső- és intermediate gumi tesztelésére fordított idő. Paul Hembery elmondása szerint kiderült, hogy az extrém esőgumik még nem felelnek meg a pilóták és az új autók igényeinek, ráadásul a korábbi években jól működő interek teljesítménye is félrecsúszott.

renault-pirelli



„Meg kell változtatnunk a keverékek működési tartományát. Az extrém esőgumikkal ezt még egyébként is meg akartuk tenni, és már folyamatban is vannak a munkálatok, szem előtt tartva azt a tényt, hogy idén már állórajtok lesznek a biztonsági autók után. Emellett tavaly kaptunk néhány megjegyzést a versenyzőktől, miszerint nem tudják kellően munkára bírni az abroncsokat” - nyilatkozta a Pirelli sportigazgatója.

„A mostani teszten pedig megállapítottuk, hogy az intermediate-ek szintén nehezen kezelhetőek. Ez annak következménye, hogy szélesebb gumikat kellett készítenünk, hiszen a versenyzők korábban kifejezték azon kérésüket, hogy ne nyúljunk az interekhez, mivel azokkal nagyon elégedettek voltak. Most viszont már tudjuk, hogy minden bizonnyal ezeken is változtatnunk kell, hogy megfeleljenek az elvárásaiknak.”

Hembery azt mondja, az április közepi Kínai Nagydíj idején már tesztelhető állapotban lesznek az új gumik, az éles bevetésüket azonban csak későbbre tervezik. A mezőny pedig reménykedhet, hogy addig nem lesz túl sok esős versenyhétvégéjük.

„Talán azt is meg lehetne fontolni, hogy kétféle esős keveréket gyártsunk: egyiket a melegebb helyszínek, a másikat pedig a hűvösebb, silverstone-i/spái körülményeihez igazítva. Úgy hiszem, hogy Kínára el fogunk készülni az első módosítással” - zárta a szakember.

Azért a pilóták közül sem volt mindenki negatív véleménnyel a gumikról, Romain Grosjeannak például kifejezetten tetszett a fejlődésük.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: