DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Kísérleti versenyeket tartana Ross Brawn

Az F1 új sportért felelős vezetőjének álma, hogy visszahozza a nagy múltú bajnokságon kívüli versenyeket: ezeken próbálnák ki minden évben egyszer az új formátumokat.

A Formula-1-nek időről időre szüksége van felfrissítésre és a hétvége menetrendjének megváltoztatására: egy elméletben jónak tűnő ötlet azonban a gyakorlatban könnyen katasztrofálisan sülhet el, gondoljunk csak a két versenyt megélt 2016-os időmérő rendszerre. Ross Brawnnak, a motorsportért felelős ügyvezetőnek azonban lenne megoldása: „Az álmom az, hogy bajnokságon kívüli versenyt tartsunk egyszer egy évben. Ezen a futamon kísérletezhetnénk.”

„Kipróbálhatnánk egy eltérő formátumot egyetlen verseny erejéig, aztán meglátnánk, működne-e. Ez lehetővé tenné, hogy variáljuk a formátumot, kipróbáljunk valami újat, aztán finomítsunk rajta. Ezt a versenyt is nézhetné mindenki. Ha pedig azt mondjuk, hogy ez jobb, mint amink most van, a rajongók szeretik, akkor lehetne cserélni” – beszélt arról Brawn, a tulajdonos Liberty Media embere a Sky Sportsnak, hogy a kísérleti futamokat is közvetítenék, és figyelembe vennék a rajongói visszajelzéseket.



„Nem szabad kockáztatni azt, hogy változtatsz a formátumon, és elrontod. Mivel a bajnokságot egy bizonyos formátummal kezded, ezen nem lehet változtatni az év folyamán – vagy legalábbis nem szabadna” – mondta Brawn, aki kitért arra, hogy olyan merész dolgokkal is kísérletezni lehetne, mint a hagyományos, másfél órás nagydíj megváltoztatása. „Ha úgy döntenénk, hogy két futamot tartunk egy hétvégén, aztán rájönnénk, hogy nem igazán ezt akarjuk, nem nyúlhatnánk hozzá. Nem akarjuk elveszteni a régi rajongóinkat, éppen hogy meg akarjuk tartani őket. Többet akarunk nyújtani nekik, és új embereket lázba hozni. Egyensúlyra van szükségünk.”

A bajnokságon kívüli, tehát pontot nem érő futamoknak hosszú története van a Formula-1-ben. Egykor, amikor az F1 még egy szabályrendszert, nem egy elit sorozatot jelentett, rengeteget tartottak belőle. Számuk az évtizedek folyamán csökkent, az utolsóra 1983-ban került sor. A Brands Hatch-i Race of Championst Keke Rosberg nyerte.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: