DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Ezek az autók keltették fel Newey figyelmét

A Red Bull RB13-as tervezésében kulcsszerepet játszó sztárdizájner árgus szemekkel figyeli az ellenfelek ténykedését, a sajtónak pedig elmesélte, hogy szerinte mely csapatok végezték a legjobb munkát.

Noha Adrian Newey kollégáival együtt nagy kedvvel vágott bele a Red Bull RB13-as megalkotásába, lesújtó véleménnyel van az új szabályokról: a brit szerint nem mesterkélt módosításokkal kellett volna szebbé tenni az autókat. A szakember a szabadabb tervezés híve, egyik újítását, a szokatlan orrkialakítást pedig már a Milton Keynes-iek bemutatóján látni lehetett. Ebből fakadóan éles szeme van a többi csapat átlagostól eltérő megoldásaira, a barcelonai paddockban pedig elmondta, hogy mely modellek ragadták meg legjobban figyelmét.



„Természetes, hogy amikor új szabályokat hoznak, akkor mindenki különböző megoldásokkal áll elő, de ami működik az egyik autón, az nem biztos, hogy működni fog a másikon is” – idézte az F1.com Neweyt. „Ennek ellenére azt kell mondjam, hogy a következő hetekben látni fogjuk, ki mit tervezett, és aztán meg fogjuk vizsgálni, hogy mi is előálljunk-e a saját változatunkkal. A Mercedes nagyon komplikáltnak tűnik, rengeteg sok elem van rajta, amellyel befolyásolni szeretnék a légáramlatokat az autó körül. A Ferrarinál különösen az oldaldoboz bonyolult, az eddigi fotók alapján azonban még nem állt össze teljesen a kép.”

„A Mercedes és a Toro Rosso is magasabbra helyezte a felső keresztlengőkart, minden bizonnyal abból a célból, hogy az alsót is feljebb hozzák majd, nagyobb teret hagyva a féknyílás körül. Ezek azok a területek, melyeket eltérőnek találtam” – tette hozzá Newey, aki azonban arra is kitért, hogy korai lenne még meghatározni, mely megoldások válnak „kötelezővé” a többiek számára. „Az egyik alapvető szerkezeti különbség a Mercedes és a Toro Rosso első felfüggesztéseinél van. Egyelőre lehetetlen megmondani, hogy olyan elemről van-e szó, mellyel nagy előnyben vannak, és hogy előbb-utóbb le kell-e majd másolnunk, hiszen nem tudjuk, hogy nálunk működne-e, vagy sem” – mondta a szakember.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: