DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

A Williams nem hibáztatja Strollt

Két nap alatt háromszor is leszaladt a pályáról az újonc, s elképzelhető, hogy a csütörtöki napot ki is kell hagynia emiatt a Williamsnek, a grove-i F1-es istálló azonban védelmébe vette a kanadait.

Finoman szólva sem sikerült a legjobban eddig Lance Stroll Formula-1-es bemutatkozása: kedden mindössze 12 kört teljesített, mielőtt a kavicságyba kisodródva megsérült a Williamse, így idejekorán véget ért számára a gyakorlás, szerdán pedig kétszer is hibázott, s másodjára falnak is csapta az autót. Sokan máris keményen kritizálják a Melbourne-ben minden idők második legfiatalabb F1-es újoncává avanzsáló pilótát, csapata azonban védelmébe vette őt:

„Lance tényleg hideg közepes gumikon, teli tankkal ment ki, s a kivezetőkörön hibázott. Ártatlan áldozat volt csupán az incidensben” – nyilatkozta Rob Smedley, akit a GPUpdate.net idéz. „Egy ártalmatlannak helyzetnek kellett volna lennie, de végül a falban végezte, s az autó is megsérült. Számíthattunk ilyesmire, de nem hibáztatjuk őt.”

stroll-williams-barcelona-teszt-1-dppi



„Nem szabad azt éreznie, hogy a csapat cserbenhagyja, mert különben vádaskodó környezetben kellene élnünk, és ezt nem akarjuk. Még csak nem is mondanám ezt a mait hibának. Felipe egyszer vagy kétszer ugyanezt elkövette az első nap során, pedig neki 15 év tapasztalata van a Formula-1-ben” – magyarázta a Williams teljesítményért felelős főnöke.

Pedig Stroll hibái immár a grove-i alakulat teljes tesztprogramját hátráltatják: ahogy említettük, kedden a fél napot ki kellett hagyniuk a kanadai kicsúszását követően, és bizony elképzelhető, hogy a mai autótörés következtében a csütörtöki napjuk is veszélybe került. Pedig a Pirelli által tervezett vizes teszt különösen fontos lenne számukra, hiszen a Williams egyik fő gyengeségének számított az utóbbi években az esős teljesítmény – nem csoda, hogy Smedley szerint mindent megtesznek, hogy pályára gurulhassanak az első barcelonai teszt utolsó napján.

Nemcsak a Williams állt ki Stroll mellett, hanem Lewis Hamilton is: a háromszoros világbajnok elmondta, hogy együtt érez a kanadaival, akinek a lehető legnehezebb évben kell csatlakoznia a Formula-1-es mezőnyhöz, amikor sokkal nagyobb kihívás lett az autókat vezetni, mint az ezt megelőző szezonok során.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: