DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

A Ferrari exelnöke beszólt Raikkönennek

A Scuderiát hosszú éveken keresztül elnökként irányító Luca di Montezemolo nyilatkozata kiverheti a biztosítékot a finn pilóta rajongóinál - kérdés, csak a harag beszél belőle, vagy valóban igaza van.

A Ferrari a holtszezonbeli pletykákkal ellentétben remekül teljesít a barcelonai teszten, Sebastian Vettel hétfőn a második lett, kedden Kimi Raikkönen pedig a leggyorsabb kört autózta, ami igencsak reménykeltő lehet a csapat többmilliós rajongótáboránál.

Amíg a drukkerek mosolyognak a pályán látottak miatt, a sajtó munkatársai kevésbé boldogak, a Ferrari ugyanis kikötötte, hogy a gyakorlás alatt nem fognak nyilatkozni a tesztről, gyakorlatilag hírzárlatot rendeltek el. Mindennek az az oka, hogy Sergio Marchionne, a Ferrari elnök-vezérigazgatója nemrég kijelentette, hogy nem tűztek ki célt az idei szezonra, az információstoppal pedig a negatív tartalmú pletykák szárnyra kapását akarják megakadályozni.



Ennek ellenére az olasz-kanadai üzletember nemrég elmondta, hogy bár jósolni nem akar, a Ferrari tempója egyelőre bátorító volt Barcelonában, a saját maguk általi elvárásokat pedig teljesíteni tudták. Luca di Montezemolo – Marchionne elődje a Ferrari elnöki székében – viszont ellentétes véleményen van: szerinte szóra sem érdemes, hogy a csapatok hogyan teljesítenek a pályán, ráadásul olaszként megkérdőjelezte, hogy valóban helyes döntés volt-e házon belüli szakemberekkel megtervezni az SF70-H-t.

„A Ferrari nagyon kockázatos döntést hozott” – mondta Montezemolo a Rai rádiónak. „Olyan autót akarnak, melyet kizárólag olasz mérnökök építenek, az F1-ben viszont a lehető legjobb emberekre van szükséged. A kiválóság nem csak egy országban összpontosul” – mondta az Alitalia légitársaság elnöke, akinek regnálása alatt a Ferrari igazi nemzetközi koprodukcióban érte el legnagyobb sikereit, német pilótával (Michael Schumacher), francia csapatfőnökkel (Jean Todt), brit technikai igazgatóval (Ross Brawn), és dél-afrikai főtervezővel (Rory Bryne).

Montezemolo úgy véli, hogy egy újabb győzelem nélküli szezon akár Sebastian Vettel távozását is jelentheti. „Két-három verseny után fel fogja ismerni, hogy ez az autó győzelemre képes-e, avagy sem, s mivel lejár a szerződése, ez meghatározó lesz döntése szempontjából.” Az olasz keményen odaszólt Vettel finn csapattársának is. „Raikkönen? Nem ő jelenti a Ferrari jövőjét” – mondta Montezemolo, aki egy mondat erejéig kifejtette véleményét a teszten látottakról. „A jó köridők pozitívan hatnak, de ez egyedül csak Melbourne-ben fog számítani” – tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: