DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Toro Rosso: A hasonlóság a Mercedesszel a véletlen műve

Szembetűnő, mennyire emlékeztet az új Toro Rosso a bajnokcsapat F1-es modelljére: az orr, felfüggesztés és oldaldobozok területén is egyforma megoldásokat találunk. Utánzásról azonban nem is lehet szó.

A Toro Rosso vasárnap mutatta meg vadonatúj festésű 2017-es versenygépét, amely a Mercedes mellett az egyedüli a mezőnyből, melyet hagyományos orrvégződéssel láttak el. Nem ez az egyedüli egybeesés azonban az STR12 és W08 között: az első felfüggesztés és az oldaldobozok koncepciója is egészen hasonló.



„Egyrészről örülünk annak, hogy valaki hasonlót talált ki, mint mi, másrészt viszont csalódottak vagyunk, hogy nem mi voltunk az egyetlen csapat, amelynek eszébe jutott valami” – nyilatkozott vasárnap James Key, a Toro Rosso technikai vezetője. A szakember szerint szembetűnő, hogy az egyes csapatok más-más módokon alkalmazkodtak a szabályváltozásokhoz: „Az igazat megvallva sok különböző koncepciót láthattunk, a sokszínűségük egészen nyilvánvaló.”

Könnyű lenne azt kijelenteni, a Toro Rosso lemásolta a Mercedest – erre már csak azért sem volt lehetőség, mert a csapatok semmi kapaszkodóval nem rendelkeztek a riválisokat illetően: „Amikor megláttam a Mercedest, arra gondoltam, na, ott van rajtuk az első felfüggesztésünk. A többség azonban azt mondaná, a mi autónkon van a Mercedes felfüggesztése. Az orr hasonló, az oldaldobozok első része hasonló, még ezek borítása is hasonló. Ez teljesen véletlen egybeesés” – hangsúlyozta Key.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: