DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Így turbózza motorjait a Mercedes

A brackley-i F1-es istálló továbbra is első számú erőnek számít a száguldó cirkuszban, ehhez pedig egyik partnerük továbbra is első osztályú termékekkel fog hozzájárulni.

Akárcsak az elmúlt hét év során, a Mercedes 2017-ben is a Petronas főszponzori támogatásával együtt vág neki a szezonnak. Üzemanyag-beszállítók terén nagy volt a jövés menés a tél folyamán, hiszen a McLaren, a Red Bull és a Renault is partnert váltott, a stabilitás pedig a címvédő malmára hajthatja a vizet. Persze az elmúlt hónapokban nem tétlenkedtek a Petronas Olaszországban található, villastellonei bázisán, ahol vadonatúj Primax üzem- és Syntium kenőanyagot fejlesztettek ki 2017-re, melyet a Mercedes először Barcelonában fog kipróbálni.



Az autók megnövekedett sebessége miatt minden eddiginél fontosabb lesz a motorerő 2017-ben, de az erőforrások megbízhatóságára is nagy hangsúlyt kell fektetni, ugyanis a tavalyi öt helyett csak négy motor áll a csapatok rendelkezésére a húsz futam során. A Mercedes 2017-re áttervezte eddig prímán teljesítő, ám néha mégis sérülékeny aggregátját, mely a várakozások alapján példátlan előrelépést jelenthet majd az erősorrendben.

Andrea Dolfi, a Petronas motorsport menedzsere elmondta, hogy a legfontosabb az volt a felkészülés során, hogy előrelépjenek energia-visszanyerés terén. „Az új erőforrással nagyobb teljesítményre tehetünk szert, méghozzá az energia-átalakítás idejének meghosszabbításával” – nyilatkozta a szakember a Motorsport.com-nak. „Ennek érdekében az új Petronas Primax üzemanyagot és a Petronas Syntium motorolajat is újraalkottuk, megfelelve a Mercedes mérnökei által támasztott kihívásoknak.”

Amikor arról kérdezték Dolfit, hogy módosított üzemanyag akár három tizedes előnyt is jelenthet a Mercedesnek, így válaszolt: „Jelentős előrelépés várható. Ennél többet nem mondhatok, mert nagyon érzékeny adatokkal dolgozunk, de összességében elégedett vagyok a munkánkkal.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: