DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Ezért nagy csapás az F1-nek a Manor bedőlése

Néhány hete vált biztossá, hogy az F1-ben összesen hét szezont teljesítő kiscsapat története véget ér – korábbi tesztpilótájuk szerint ez az egész sportágra nézve komoly veszteséget jelent.

A Manor 2010-ben, akkor még Virgin néven mutatkozott be a Formula-1-ben, s azóta több tulajdonosváltáson átesve tavaly produkálta fennállása talán legerősebb szezonját: Pascal Wehrlein spielbergi pontszerzésének köszönhetően sokáig őrizték a tizedik helyet a konstruktőri tabellán. Csakhogy a brazíliai esőkáoszban a Sauber beelőzte őket, így utolsóként zárták a világbajnokságot, ez pedig sorsdöntőnek bizonyult a jövőjüket illetően: januárban hivatalosan is csődbe ment a kiscsapat, így idén már csak tíz istállót láthatunk a rajtrácson.

Jordan King, aki a Manor teszt- és tartalékversenyzője volt, s ezen minőségében több teszten és szabadedzésen is részt vett az alakulat színeiben, rendkívül csalódott volt, amikor meghallotta az istálló megszűnéséről szóló híreket. Elmondása szerint idén még erősebbek lehettek volna:

king-manor-dppi



„Erős évet teljesítettek tavaly: ahogy velük dolgoztam és teszteltem velük a szezon során, láttam, milyen fejlődést értek el az autóval” – nyilatkozta az amerikai pilóta a Motorsport.com szakoldal hasábjain. „Kifejezetten jó tempóra voltak képesek néhány helyszínen. Erőből szereztek egy pontot: Brazília inkább a túlélésről szólt, de Ausztriában a fél mezőny előtt értek célba pontszerzőként. Talán a tavalyi volt a legjobb autójuk, ráadásul a 2017-esbe még több energiát fektettek. Én vártam az egyik legizgatottabban, hogy lássam a fejlődésüket idén, de erre soha nem került sor.”

King arra a kérdésre, hogy a Manor bedőlése miatt csökkentek-e az esélyei egy esetleges Formula-1-es szereplésre, így válaszolt: „Igen, rövidtávon mindenképp. Úgy gondolom, általánosságban ez az egész Formula-1-re nézve egy komoly csapás: a mezőny csaknem tíz százalékkal kisebb lesz, ami aligha előnyös. Az összes fiatal versenyzőnek, mint amilyen én is vagyok, sokkal nehezebb a dolga, ha csökken a létszám” – vélekedett a 23. születésnapját épp február 26-án, azaz vasárnap ünneplő versenyző.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: