DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Mercedes-motorral nem lenne bajnok a McLaren

Továbbra is az a célja a McLaren F1-es csapatának, hogy a Hondával legyenek világbajnokok– az istálló hosszú távon tervez a gyártóval, szerintük ugyanis csak így lehetnek ők a legjobbak.

Amikor a McLaren a Hondával partnerséget kötött, a csapat egyértelműen kijelentette, céljuk, hogy együtt nyerjenek világbajnoki címet. Eric Boullier, az istálló versenyigazgatója elmondta, továbbra is úgy gondolják, hogy például a Mercedes ügyfeleként nem nyerhetnének bajnokságot a Formula-1-ben.

„Egy autógyártóval kell együtt dolgoznunk, ha világbajnokok akarunk lenni” – mondta Boullier. „A Mercedes ügyfeleként nem lehetnénk bajnokok. Tudtuk, hogy időbe telik, míg a Hondával felvesszük a ritmust, de csapatként ez idő alatt agilissá váltunk. Reális célokat kell magunk elé állítanunk: az új szabályokra új esélyként tekintünk, ám a Formula-1-ben nem egyik pillanatról a másikra történnek a dolgok.”

Boullier



A felvetésre, hogy az ügyfélcsapatok ugyanazokat az erőforrásokat szerelhetik az autókba, mint a gyári istállók, Boullier így reagált: „Igen, ez igaz. De például vevőként beraknak Neked egy dobozt, amiben ott van a motor. De például egy kérést, hogy a turbót máshova építsék, csak egy partner fogja teljesíteni. Ügyfélként nem kérhetsz ilyesmit.”

A csapat egyébként nemcsak a motortól, de a kasztni fejlesztésétől is sokat vár: „Már az elmúlt években is arra koncentráltunk, hogy az autónk a kanyarokban legyen gyors inkább, mint az egyenesekben, és különösen igaz ez a 2017-es szezonra” – mondta Boullier. „Az elmúlt években ebből nagyob sokat tanultunk, ez pedig hasznos lesz az új szabályok tekintetében. Az adataink azt mutatják, hogy a belső céljainkat elértük. De hogy ez az ellenfeleinkhez mérten mit jelent, azt senki nem tudja megmondani.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: