DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Meg tud-e felelni Bottas az elvárásoknak?

A Mercedes a szabályváltozások ellenére is folytatni szeretné dominanciáját, Valtteri Bottastól pedig azt várják, hogy betöltse Nico Rosberg helyét, és sikerre vezesse az alakulatot - de mit mond erről a finn F1-es pilóta?

Valtteri Bottas számára kulcsfontosságú lesz 2017, hiszen ha pariban lesz Lewis Hamiltonnal, akkor a Mercedes hosszabb távon is számíthat majd szolgálataira. A finn a Motorsport.com-nak elmondta, egyáltalán nem fél attól, hogy összeakassza bajszát a háromszoros világbajnokkal, de arról is beszélt, hogyan fog megküzdeni az eredménykényszer jelentette nyomással. „Abszolút pozitívan állok elébe, és amint mondtam decemberben, nem hittem volna, hogy ez így fog alakulni” – vélekedett a finn, aki már Nico Rosberg visszavonulása napján felhívta Toto Wolffot érdeklődés gyanánt.

„Az életben soha nem tudhatod, hogy mivel találkozol legközelebb, ez pedig hatalmas lehetőség számomra. Azon leszek, hogy a legtöbbet hozzam ki belőle. Úgy tekintek erre, mint egy új, remek fejezetre a karrieremben, és tudom, hogy a képességeim és az általam végzett munka elegendőek ahhoz, hogy meg tudjam csinálni, és hogy bebizonyítsam, megérdemlem a helyemet. Tudom, hogy az F1 hogy működik, ahogyan az is természetes, hogy a csapat kíváncsi a teljesítményemre, mielőtt hosszabb távú szerződést kötnek velem. De többé-kevésbé már hozzászoktam ehhez. Többször előfordult már, hogy még év közepén sem tudtam, hogy mi következik legközelebb. Ez egy másik liga, de nincs vele problémám, nem változtat semmin. Szerencsére egyetlen dolog számít, az, hogy teljesítsek a pályán, és tudatosítani kell magamban, hogy ne foglalkozzak mással és másokkal.”



Sőt, Bottas már alig várja, hogy elkezdődjön az új szezon. „Már versenyezni akarok, és egyáltalán nem vagyok ideges, soha nem is voltam. Tudom, hogy képes vagyok rá, ezért már kezdeni szeretném. Az lesz a legfontosabb, hogy emlékeztessem magamat arra, hogy ha nyomást helyezek magamra, vagy odafigyelek a külső nyomásra, az nem segít. Már tapasztaltam. Bíznom kell a képességeimben, napról napra, és versenyhétvégéről versenyhétvégére kell haladnom. Minden apró részletre oda kell figyelnem, és mindent bele kell adnom annak érdekében, hogy összeálljon a kép.”

Amikor arról kérdezték a finnt, hogy két hónapnyi felkészülés elég volt-e neki, így válaszolt: „Nem hinném, hogy hátrányban lennék, szerintem sikerült remekül kihasználni a rendelkezésemre álló időt. A csapat nagyszerűen összerakott mindent számomra, már több versenyszimulációt is teljesítettem a szimulátorban. Több mérnöki megbeszélésen is részt vettem, ezért úgy vélem, hatékony egy hónapon vagyok túl, és nagyon sokat tanultam ez alatt. Persze jobban örültem volna neki, ha hamarabb kezdhetem meg a felkészülést, de ez nem volt lehetséges, ezt pedig el kell fogadnunk. Bár sok tanulás vár még rám, úgy érzem, minden jól fog alakulni.”

Ha mégis negatívan kezdődne az új kaland, Bottas úgy véli, az a legfontosabb, hogy higgyen magában. „Az a célom, hogy az első versenytől kezdve versenyképes legyek, és hogy az autó, valamint a csapat által megkívánt szinten teljesítsek majd. Ha ez a vártnál több időbe kerül, az sem lesz dráma, hiszen sok új dologgal találkoztam, Lewis pedig régóta ismeri a csapatot. A williamses tapasztalatom alapján tudom, milyen fontos, hogy ha régóta vagy egy csapatban, hogy mindenkit jól ismersz, és pontosan tudod, hogy működik a csapat a pályán, és milyen beállításokat használ. Ez utóbbi terén már van némi tapasztalatom, de mégis Lewisnál lesz az előny, ezért gyorsan kell tanulnom. De az a célom, hogy már az első versenytől kezdve a toppon legyek.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: