DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

A McLarené lett a brit szupertehetség

Lewis Hamilton óta nem volt ennyire eredményes juniorversenyzője a brit autósportnak – mostantól a McLaren felelőssége, hogy az F1-ig juttassa a tavaly háromból három bajnoki címet szerző 17 éves ászt.

A McLaren szerződtette nevelőprogramjába a 17 esztendős Lando Norrist, aki az idei szezonban a Formula–3-as Európa-bajnokságban szerepel majd a Carlin csapatával, s ha úgy folytatja, ahogy az elmúlt évben tette, nagyon gyorsan az F1-ben, vagy legalábbis annak közvetlen közelében találhatja magát.

A brit fiatalember ugyanis 2016-ban három bajnokságban futott teljes szezont, s annak rendje és módja szerint mindhármat megnyerte: a Toyota Racing Seriest, a WSR mostani csúcssorozatát, a kétliteres Európa-kupát és az észak-európai Formula Renault-sorozatot is. Emellett szerepelt a brit F3-ban is, s amikor a naptárütközések nem akadályozták részvételét, ott is a közvetlen élmezőnybe tartozott – azaz akár a négyből négy is összejöhetett volna neki. Norris tavaly három géposztály összesen hat bajnokságának 60 versenyén indult, 21 győzelmet, 28 pole-t és 42 dobogó szerezve.

norris-mclaren



Nem akármilyen múlttal a háta mögött érkezik tehát az Európa-bajnokság mezőnyébe a 2015-ös brit F4-es bajnok, ahol újoncként is az egyik legnagyobb esélyesnek számít majd. Tavaly ő nyerte a brit szövetség és a McLaren által közösen adományozott, fiatal versenyzőknek szóló díjat, mellyel egy McLaren-teszt is járt – így tehát nem meglepő, hogy a brit utánpótlás legnagyobb tehetségére épp a wokingiak csaptak le.

Ezzel tehát az idei évben Nobuharu Matsushita, Nyck de Vries és Lando Norris alkotják a McLaren juniorprogramjának mezőnyét.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: