DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Stroll megvédte világkörüli túráját

Más újoncok négy napot tesztelhetnek első szezonjuk előtt, Lance Stroll számos versenypályát járt be világszerte bemutatkozása előtt. A fiatal kanadai nem tagadja a családi pénz szerepét sikereiben.

Többször esett már szó róla, hogy a 18 éves Lance Stroll a Formula-1 utóbbi évtizedeinek egyik legfelkészültebb újonca lesz: legalábbis ami a megtett tesztkilométereket illeti F1-es autóval. A dúsgazdag családi háttérrel rendelkező Stroll nem sajnálta a pénzt, hogy egyedülálló tesztprogramot rakasson össze a Williamsszel: ősz óta a világ számos versenypályáján körözött, köztük a Hungaroringen.

„Karácsonyig négy kétnapos teszten vettem részt, valamint egy shakedownon Silverstone-ban” – mondta Stroll az Auto Motor und Sport lapnak. A tesztelésre vonatkozó korlátozások miatt ezeken a gyakorlásokon egy 2014-es Williamst vezetett. „Jártam Monzában, Spielbergben, Budapesten, Barcelonában, legutóbb pedig Abu Dhabiban. Az új szezon előtt néhány Európán kívüli utam lesz még, de egyelőre nincs megegyezés a pályákkal.”



Nagyon kevés pilótának adatik meg ilyen lehetőség – Stroll azonban emlékeztetett rá, a múltban is voltak hasonlóan felkészített debütálók. „Azt hiszem, Hamilton és Villeneuve is sok kilométert tettek meg. Mindenki máshogyan szokik hozzá a Formula-1-hez, Valtteri Bottas például a pénteki szabadedzéseken vett részt.”

A versenyző nem próbálja meg tagadni, hogy divatcégekből milliárdossá váló apja, Lawrence Stroll nélkül most nem készülhetne első F1-es szezonjára: „Természetesen ennek is fontos szerepe volt benne. Nélküle ez nem lett volna megvalósítható. Ebben a sportban két dologra van szükséged, tehetségre és pénzre. Másokat szponzorok támogatnak, engem viszont édesapám – a pénz máshonnan érkezik” – mondta a Formula-3-as Európa-bajnok.

„Én nem hiszek ebben” – reagált arra a Lewis Hamiltontól származó feltételezésre, hogy a gazdagabb versenyzők kevésbé boldogulnak a Formula-1-ben, mert az alacsonyabb rétegből származókban sokkal nagyobb bizonyítási vágy ég. „Én mindig is a győzelemre törekedtem, amint pedig a pilótafülkében ülsz, és lehajtod a rostélyt, nem számít, honnan jöttél. Az emberek jobban figyelnek engem, tudni akarják, megérdemlem-e a helyem. Hálás vagyok a lehetőségekért, melyeket megkaptam, de csak én nyerhettem meg a bajnoki címeket, melyeket megnyertem. A szuperlicenszpontokat nem lehet pénzért megkapni."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: