DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Így hiúsult meg a Manor felvásárlása

Már hetek óta tudni lehet, hogy csődbe ment az F1 szimpatikus kiscsapata – az egyik állítólag befektető most elárulta, mennyire közel voltak ahhoz, hogy megmeneküljenek és 2017-ben is indulhassanak.

A texasi Circuit of the Americas versenypálya megálmodójáról és a Formula-1-es Mexikói Nagydíj promóteréről, Tavo Hellmundról régóta az a pletyka járta, hogy beszállna a Manor Racingbe. Az üzletember a héten egy interjúban elárulta: valóban közel voltak a megállapodáshoz a néhai kiscsapattal.

„Egy ponton meg is egyeztünk. Nagyjából másfél éve 22 millió fontot ajánlottunk” – idézi Hellmund szavait az F1i.com. „Az első körben még Anthony Hamiltont, Lewis apját is be akartunk vonni. Szerettünk volna együttműködésre lépni az egyik nagy gyártóval, a Mercedesszel vagy a Hondával. Mindkettővel tárgyaltunk is. Így kedvezményes áron kaphattunk volna motort és még egy versenyzőt is.”

wehrlein-manor-f1-2016-dppi



Helmund szerint a Manor folyamatosan javuló formája és a személyzet viszonylag alacsony létszáma különösen csábítóvá tette az alakulatot a befektetők szemében 2016-ban. Az idő előrehaladtával azonban változott a helyzet, a remények pedig végül az esős Brazil Nagydíjon szálltak el végleg: addig Pascal Wehrlein ausztriai pontjával a konstruktőri tabella 10. helyén álltak, ám az interlagosi esőben Felipe Nasr két egységet gyűjtött, így a svájciak beelőzték őket az összetettben. „Pedig szárazon a Manor volt a gyorsabb autó” – mondta az üzletember.

A Manor végül január 6-án került csődeljárás alá, majd nem sokkal később hivatalosan is megerősítették, hogy véget ért a csapat 2010 óta íródó F1-es története. Hellmund szerint muszáj volt ekkor meghozni a döntést: „Úgy éreztük, elértük a kritikus időpontot a jövő évi autó fejlesztését illetően. Kár, hogy azok az emberek most munkanélküliek.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: