DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Mercedes: Mindenkitől félnünk kell

Hiába tartják a címvédő alakulatot a 2017-es év fő esélyesének, benne van a pakliban, hogy bármelyik F1-es csapat előáll egy olyan autóval, mint a Brawn GP 2009-ben.

Az utóbbi két nagy szabályváltozás évében rendesen felbolydult az F1-es erősorrend: 2008-at még a Ferrari és McLaren csatája határozta meg, 2009-ben a Brawn GP robbant a mezőny élére. 2013 a Red Bull éve volt, 2014-ben pedig a Mercedest nem lehetett megverni. A vélemények többsége szerint az ezüstszínű autók idén is a mezőny elején lesznek – Toto Wolff, a cég motorsportfőnöke azonban tisztában van vele, hogy ezt nem szabad készpénznek venniük.



„Amikor a szabályok megváltoznak, félned kell mindenkitől. Senki sem számított arra, hogy a Brawn bajnoki esélyes lesz 2009-ben, ezért mindenkin rajta fogjuk tartani a szemünk, hiszen valamennyiük előtt ott áll a lehetőség” – beszélt Wolff a Radio 5-nak.

Mennyire ideges a szezon kezdete előtt? „Ideges voltam négy évvel ezelőtt is, amikor megkezdtük az utazásunk, hogy képesek leszünk-e futamokat és bajnokságokat nyerni. Ez sikerült az elmúlt években, ami enyhített kissé a nyugtalanságon. Ugyanakkor ott van annak kockázata is, hogy az elbizakodottság csapdájába esünk – tehát épp jókor jönnek ezek a változások. Rendkívül motiváltak vagyunk, hogy megoldjuk a feladatot, és mi legyünk az első csapat, amelynek sikerült jól kijönnie a szabályváltozásokból” – mondta az osztrák csapatvezető.

„De nem tudjuk: megtalálhatja valaki a csodafegyvert, mint Ross (Brawn) tette 2009-ben a dupla diffúzorral. Talán a második teszten derül ki, hogy előállt-e valaki egy innovációval az autóján, amely elkerülte a többiek figyelmét” – zárta Wolff.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: