DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

„Hamilton helyesen cselekedett Abu Dhabiban”

A brit F1-es pilóta a csapat akaratának ellentmondva feltartotta csapattársát a szezonzáró utolsó köreiben, egy exversenyző azonban úgy véli, hogy semmi oka nem volt arra, hogy másképp tegyen.

Lewis Hamilton Abu Dhabiban szerzett győzelme esetén csak akkor szerezhetett volna világbajnoki címet a szezonzárón, ha csapattársa, Nico Rosberg nem végez a dobogón – de mivel a német a futam nagy részét mögötte töltötte másodikként, ezért úgy határozott, visszalassítja őt, lehetőséget nyújtva ezzel a többieknek, hogy felzárkózzanak Rosbergre, és – ahogyan legalábbis remélte – megelőzhessék őt. A Mercedes vezetői több ízben is rászóltak pilótájukra, hogy gyorsítson a tempón, de Hamilton ellenszegült. Rosberg még így is bezsebelte a világbajnoki címet, de a csillagosok az ünneplés mellett szankcionálni akarták Hamiltont.



A büntetés elmaradt, ahogyan az ellentétes végkifejlet következtében a nyilvánosság is szép lassan megfeledkezett az ügyről. Nem úgy Johnny Herbert, egykori pilóta és a Sky Sports szakértője, aki szerint értelmetlen volt arra kérni Hamiltont futam közben, hogy tempósabban autózzon. „Nem értek egyet azokkal, akik azon vitáztak, mi történt Lewisszal Abu Dhabiban, és azt mondták: ’Lewisnak úgy kellett volna tennie, ahogyan mondták neki, mert ő is a Mercedes alkalmazottja’” – idézte a britet a formulapassion.it. „Ennek semmi köze a csapathoz, a pilóták harcoltak a bajnoki címért. Ez ahhoz hasonlított, mint amely Michael és közöttem volt: minden egy célt szolgált, hogy ő bajnok legyen. Lewisnak feszegetnie kellett a határokat, mert tudta, hogy el fogja veszíteni a bajnoki címet.”

„Nagyon nehéz volt így vezetnie, miközben nem akarta kockáztatni a győzelmet. Vajon ki nem tett volna így a helyében? Nem értem azokat, akik azt mondják, hogy ’Lewis a csapat ellen volt’. Olyan csapatról van szó, mely ugyanazért a márkáéért dolgozik, de a rajongók a márkák harcára kíváncsiak? Nem hinném. Az emberek Lewist, Kimit, Maxot és a többieket támogatják. Az én időmben még hivatalosan „FIA Forma-1-es Versenyzők Világbajnoksága” volt a sorozat neve, így a pilótáknak kellene középpontban lenniük. Azt akarjuk, hogy az utolsó kör utolsó kanyarjáig harcoljanak egymással” – tette hozzá a háromszoros futamgyőztes.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: