DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Hamilton: Az F1 jövője a városi pálya

A háromszoros F1-es világbajnok reméli, hogy lesz futam New Yorkban és Londonban, mert ott kell versenyezni, ahol a szurkolók valóban szeretik a sportot, nem ott, ahol alig mennek ki a pályára.

Lewis Hamiltont a Formula-1-es versenypályákról kérdezte az UBS és a háromszoros világbajnok arról beszélt, hogy sok pálya egyszerűen messze van a városoktól, az emberektől - például a Kínai Nagydíj helyszínére nagyon sokat kell utazniuk a nézőknek, ha kíváncsiak a hétvége eseményeire. A brit ezeken mindenképpen változtatna.

"Nem vagyok szükségszerűen nagy híve az új pályáknak, legalábbis néhánynak közülük" - mondta a Mercedes pilótája. "Jó pár elég messze van a városoktól, az embereknek nagyon sokat kell utazniuk a versenyért. Kínában ez kiemelkedő probléma, pedig nagy városról, rengeteg emberről beszélünk, ráadásul egy nagyon jó pályáról, amit nem értem, hogy miért ilyen messze építettek."

hamilton-austin-press-2016



A motorsportban (de más sportokban is) sokszor látjuk a korábbi alaptétel megdőlését, mely szerint a sport a nézőkért, szurkolókért van - Hamilton is problémának érzi, hogy ez a szellemiség egyre kevésbé érezhető. "Vannak olyan futamok, ahol egyszerűen nincsenek szurkolók. Mi a fenéért versenyzük akkor ott? Ők azok, akik eseményt csinálnak az egészből."

"Szerintem a jövőnket a városi pályák jelentik, legalábbis én ebben hiszek. Remélem, hogy több ilyen helyszínt mutatnak be a jövőben, New York például csodálatos lenne. Az Egyesült Államok óriási része a világnak és csak egyetlen futamunk van ott, pedig szerintem többnek kellene" - mondta a brit, majd hozzátette: Londonban is nagyon szeretne egy versenyt.

"Az is baj a motorsportokkal, hogy a nézők nem nagyon tudnak vele azonosulni. Ha azonosulni akarsz Lionel Messivel, csak venned kell egy labdát és lemenni játszani. Azt viszont nem teheti meg, amit én csinálok, nagyon nehéz elképzelni is, nehéz közel kerülni ehhez. Ráadásul egy évben csak egyszer van F1-es futam egy országban, a szurkolóknak egy évet kell várniuk arra, hogy újra megérezzék az egészet. Szerintem azokban az országokban, ahol a nézők tényleg imádják a sportot, több futamot kellene rendezni."

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: