DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Williams: A Ferrarihoz nem engedtük Bottast, most már muszáj volt

Valtteri Bottas Mercedeshez szerződésében közrejátszott, hogy Maranellóba igazolása részben a Williams miatt meghiúsult. Claire Williams meggyőződése, hogy a pilóta elengedésével nem ártott a csapatnak.

Még a 2015-ös év nyarán tűnt reális lehetőségnek, hogy honfitársát, Kimi Raikkönent leváltva Valtteri Bottas átigazol a Ferrarihoz. A spekuláció sokáig tartotta magát, de végül nem valósult meg, két évvel később azonban a finn bemutatkozhat egy topcsapatban, miután a Mercedes őt választotta ki Nico Rosberg utódjaként. A Williams csapatfőnök-helyettese, Claire Williams elismerte: annak idején ők álltak pilótájuk útjába, azonban ígéretet tettek arra, hogy legközelebb nem fogják akadályozni.

„Valtteri a Williams fontos része, az az égő szenvedély hajtja, melyet mindig látni szeretnél egy versenyzőben. Ő mindössze azt akarja, hogy a legjobb autóban üljön, és nyerjen” – mondta az Autosport lapnak Williams. „Ha ilyen versenyződ van, miért erőlteted, hogy csakis a te autódban versenyezzen? Ez nem helyes dolog.”

„Egyszer már Valtteri útjába álltunk, mikor a Ferrari a képbe jött. Akkor megígértem neki, hogy még egyszer nem fogom visszahúzni. Az ígéreteim meg szoktam tartani. Csodálatos lehetőséget kapott, és érdekes lesz látni, hogyan teljesít idén.”



Persze Bottas elengedésében közrejátszott az is, hogy a Mercedes bevallottan anyagilag hozzájárult Felipe Massa elhalasztott visszavonulásához. Toto Wolff motorsportfőnök úgyszintén kiemelte, Claire Williams minden hájjal megkent üzletasszonyként tárgyalt.

„Teljes mértékben kiállok a döntésem mellett, helyesen cselekedtünk, és semmit sem bántam meg” – beszélt Williams arról, hogy elengedték a versenyzőt, aki az elmúlt három évben legjobb eredményeik többségéről gondoskodott. „Akik ismernek, tudják, hogy jó üzletet kötöttem a csapat számára, amibe nem mentem volna bele, ha nem a legjobb érdekeinket szolgálja. Mindenki tudja, mennyire szeretem a csapatot, és mennyire vissza akarok térni a győztes útra. Kíváncsian várom, mire lesz képes Felipe – a hangjában is érezni újra a tüzet. A nyomás lehullt róla, és visszatért egy hattyúdalra.” 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: