DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

„Mi készen állunk győzni, a Honda talán nem”

Már látni is kellemetlen, hogy a McLaren minduntalan belerúg motorpartnerébe: Eric Boullier szerint a Honda hibája lesz, ha nem érnek el sikereket idén. Nico Rosberg dobogókat vár Alonsótól.

Kétségtelen, hogy egy olyan győzelemhez szokott istálló, mint a McLaren frusztrálttá válik ennyi év sikertelenség után – főleg, ha egyes tényezők, mint a motor, nem rajtuk múlnak –, de még így is látványosan gyakran ekézik a motorpartnerüket, a Hondát a nyilvánosság előtt, ahelyett, hogy a tüskékkel csakis zárt ajtók mögött hozakodnának elő. Decemberben Eric Boullier versenyigazgató arról beszélt, hogy ha a McLaren a legjobb erőforrással rendelkezik, még győzhetett is volna. Most szintén ő nyilatkozott egy olyat, amely azt sugallja, ha 2017-ben is elmaradnak a sikerek, azért a Honda lesz okolható.



„A McLaren készen áll győzni, de a Honda talán nem” – mondta a spanyol Marca lapnak Boullier. Habár éppen azt gondolhatnánk, hogy a gyártó még számos területen felzárkózhat – figyelembe véve, mennyivel több teljesítményt tud kihozni a motorformulából a Mercedes –, a francia épp attól fél, hogy a hajtáslánc nem tud hova fejlődni. „A motorok már most közelednek evolúciójuk végéhez, és eljön majd az idő, amikor már nem tudnak több üzemanyagot felhasználni. Ám jelenleg a Honda előtt még figyelemre méltó megtehető út áll. Tisztában vagyunk vele, hogy több teljesítményt fogunk találni, a legnagyobb kockázat viszont az, hogy nem tudjuk, elérhető-e ezt a potenciált idén.”

A Honda új motorkoncepciót tervezett a szezonra, amely éppen a Mercedes kettéosztott turbóját másolja. Ez nagy előrelépés lehetőségét hordozza, Yusuke Hasegawa, az F1-es részleg főnöke szerint ugyanakkor a pakliban van a kudarc eshetősége is.

A világbajnokból külső szemlélővé vált Nico Rosberg egy nyilatkozatban arról beszélt, dobogós helyekre érzi esélyesnek a McLarent: „Alonsónak nagy esélye lesz, mivel úgy gondolom, a McLaren jelentősen javítani tud teljesítményén. Nem számítok arra, hogy dominálni fognak, de egy új lehetőséget kaptak, és kétségkívül élni fognak vele. Fernando idén a dobogón lesz, vagy legalábbis nagyon közel kerül hozzá” – jósolta Rosberg, aki új helyzetében egyelőre szívesen beszél bármilyen F1-et illető kérdésről.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: