DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Nem a Pirelli hibája volt Vettel balesete

Sebastian Vettel az olaszok vizes pályára gyártott abroncsait tesztelte múlt héten Fioranóban, ám idő előtt be kellett fejeznie a gyakorlást egy kicsúszás miatt - a Pirelli motorsport-főnöke állítja, nem ők hibáztak.

A Ferrari eredetileg két nap erejéig nyüstölte volna a Pirelli esőgumijait, de Sebastian Vettel kicsúszott egy kanyarban, és összetörte a Ferrarit. Amellett, hogy a német pilóta kicsit megütötte magát, a Scuderiának tartalékalkatrészek hiányában be kellet fejeznie a gyakorlást. Azt a gyakorlást, mely elvileg a jobb úttartású Pirellik megismerésének szánt a gyár, de egyelőre nem lehet tudni, hogy mi okozta a négyszeres világbajnok pályaelhagyását. Azt viszont igen, hogy mi nem volt a ludas az esetben.

Mentik Vettel Ferrariját (Amatőr felvétel)


„Nagyon hideg volt azon a napon, rendellenes körülmények uralkodtak, amely nagyon nehézzé tette a tesztelést” – nyilatkozta Paul Hembery, a Pirelli motorsport-igazgatója a német RTL csatornának. „Mindössze négy fok volt, amely eléggé szokatlan. Az volt a probléma, hogy ilyen körülmények között nem lehet megfelelő hőmérsékletre melegíteni a gumikat, számunkra eddig az jelentette a legnagyobb kihívást, hogy még nem láttuk az új autókat. Valószínűleg csak az Ausztrál Nagydíj szombat estéjén fogjuk meglátni, hogy az adataink alátámasztják-e a valóságot.”

Hembery nemrég elmondta, cége mindent megtett annak érdekében, hogy a csapatok és a szabályalkotók kívánsága teljesüljön, azaz tartós abroncsokat gyártottak 2017-re – mindazonáltal hozzátette, hogy senki ne lepődjön meg, ha mégis unalmasak lesznek a futamok idén. Mindenesetre a Pirelli másik szakembere, Mario Isola elmondta, valószínűleg több tartalékabroncsot vihetnek az első futamokra. „Néhány tényezőt nehéz megjósolni, ezért öt tartalékkeverékkel készülünk arra az esetre, ha a valós adatok nem egyeznek meg szimulációinkkal.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: