DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Bottas: Egyből felhívtam a Mercedest, amint Rosberg visszavonult

Bár a közelmúltban többször nyújtott ígéretes teljesítményt, a finn pilóta tudta, hogy jobb autóra van szüksége ahhoz, hogy megmutassa valódi képességeit - ezért egy percet sem gondolkozott, amikor Rosberg elbúcsúzott az F1-től.

Amikor Nico Rosberg bejelentette visszavonulását december másodikán, a sajtóban megállás nélkül jelentek meg újabb és újabb kandidálók és esélyesek ülésének elfoglalására. A legtöbbet Sebastian Vettelt és Fernando Alonsót emlegették, a végül befutó Valtteri Bottas neve csak később merült fel. Az Auto Motor und Sportnak adott nyilatkozatában most maga a nemrég a Mercedes stuttgarti központjában járó finn ismerte el, hogy az elsők között volt, akik felvették a kapcsolatot a csapattal.

„Egyből hívtam őket, még azon a napon, amikor Rosberg elköszönt” – vallotta be Lewis Hamilton új csapattársa. „Versenyzőként mindig a lehető legjobb autóban szeretnél ülni, a Mercedes számára pedig egyértelművé tettem, hogy versenyeket és világbajnokságot akarok nyerni.” A 77 futamából kilencet dobogón záró Bottas annak ellenére, hogy Lewis Hamilton édesapja, és a 2016-os világbajnok szerint is nehéz dolga lesz, nem fél a nehézségektől. „Nagy kihívás lesz ez számomra, másfelől viszont hatalmas lehetőség” – mondta a nastolai. „Nagyon nagyra tartom Lewist, tisztelettel adózok az eredményei és versenyzői képességei előtt, ezért nehéz évre számítok, ha sikeres szeretnék lenni.”



A finn örül neki, hogy a szabályváltozások hajnalán, nem pedig korábban csatlakozott a világbajnok istállóhoz. „Ha 2016-ban jöttem volna a Mercedeshez, sokkal nehezebb dolgom lenne, de most jobb, mivel mindenki újításokkal szembesül. Az autók gyorsabbak lesznek a kanyarokban, és az abroncsok is megváltoznak” – mondta Bottas, aki elismeri, hogy Hamilton bizonyos szempontból előnyben lesz vele szemben. „Hasznára válik majd, hogy ismeri a csapatot, és tudja, hogy milyen rendszerben dolgoznak. Fel kell zárkóznom, kemény tanulási időszak vár rám. A Mercedes szinte három tökéletes évet tudhat maga mögött, de mindig fejlődni akarnak. Még nincsenek megelégedve, nekem pedig nagyon ínyemre van ez a mentalitás.”

„Olyan keményen dolgozok, ahogyan csak tudok, a szerződésem aláírása után két hétig Brackley-ben maradtam, a jövőben pedig minden követ meg akarok mozgatni a siker érdekében. Az autóban nagyon érzékenynek kell lenned, de fontos az elégedettség is, hiszen csak így tudod elérni a legjobb eredményt. Emlékeztetnem kell magam arra, hogy a legfontosabb, hogy bízzak magamban. Idáig minden a lehető legjobban alakult: gyors vagyok, ez pedig nem fog elmúlni egyhamar. Ami még nagyobb magabiztosságot ad nekem, az a csapattól jövő támogatás: folyamatosan segítenek nekem, és nem hagynak egyedül.”

De vajon egyenlő bánásmódban fog-e részesülni Hamiltonnal? „Még várnunk kell ezzel, az én célom az, hogy a lehető leggyorsabb legyek. Vele is harcba akarok szállni, és ki szeretném hozni a legtöbbet az autóból. Ha a csapatok között minden ugyanúgy fog alakulni, csalódás lenne, ha második lennék. Ilyen a mentalitásom, hiszen versenyzőként mindig a csapattársad elé akarsz kerülni” – tette hozzá az ötödik F1-es szezonjára készülő pilóta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: