DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Kemény kritikát fogalmaztak meg az F1 felé

Szakemberek sokasága adott hangot a közelmúltban egyet nem értésének az új szabályokkal kapcsolatban, most egy F1-ben is jelenlévő karosszériagyártó fejezte ki nemtetszését a sportág új iránya felé.

Gian Paolo Dallara neve sokak számára ismerős lehet, nem véletlenül. A nevét viselő cég számít a legelismertebb formaautós karosszéria-gyártónak a piacon, 2016-tól pedig F1-es portfóliójuk is megújult, hiszen ők építették meg a Haas első autóját, a Ferrari technikai támogatásával. Az olasz vállalat természetesen továbbra is együttműködik a tavalyi év újoncával, így magától értetődően komoly résztvevője a szabályváltozásoknak is. Dallara, aki minden bizonnyal több versenyautót rakott össze életében, mint bármely más kollégája, úgy gondolja, hogy a Forma-1 rossz irányt követ az újgenerációs aerodinamikai csomaggal, és ahogyan az várható volt, megerősítette más mérnökök korábbi nyilatkozatait is.



„Mérnökként nem tudom megérteni, hogy miért döntöttek a leszorítóerő növelése mellett” – mondta Dallara az olasz motorsport-bloggernek, Leo Turrininek. „Technikai szempontból szinte lehetetlen lesz előzni, mert a követő egyszerűen nem tudja utolérni az előtte haladót. Folyamatosan arról panaszkodunk, hogy rossz a show az F1-ben, aztán mégis az ellenkező irányba indulunk el” – tette hozzá a nyolcvan éves szakember.

Dallara kitért a Forma-1 új többségi tulajdonosára, a Liberty Mediára is, amely szerinte érdekütközésbe fog kerülni a sportág európai gyökereivel. „Bizonyára tudják, hogy a Dallara nagy erőkkel van jelen Amerikában, ahol szinte megszállottan ragaszkodnak az erőviszonyok kiegyenlítéséhez. Az F1 viszont más filozófiát követ – még a virtuális biztonsági autót is bevezették azért, hogy az autók megtartsák a távolságot egymáshoz képest. Ez majdnem kulturális ellentmondás. De ne kérdezzék tőlem, hogy mi lenne e legjobb, hiszen akkor partizán lennék.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: