DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Izgalmas pénzügyi jövő vár a Williamsre

Az egykor élcsapatok közé tartozó Williams hosszú évek óta harcol a gyári, ergo gazdagabb alakulatokkal, de Liberty Media tervei őket is reménnyel töltik el az F1 és saját jövőjüket illetően.

A potenciális sportszakmai változások mellett a Liberty Media kommunikációjában az igazságosabb pénzügyi helyzet megvalósítása áll az élen. A sportág új többségi tulajdonosa azt szeretné, ha a csapatok között egyenlőbben oszlanának el az anyagi juttatások, ahogyan a nagycsapatokat teljesítményüktől függetlenül megillető, gárdánként több tízmillió dollárra rúgó bónuszrendszert is szeretnék átalakítani. Nemrég a McLaren vezérigazgatója, Zak Brown vélekedett úgy, hogy bár szükség van az igazságosabb F1-re, azért az olyan alakulatok, mint az övé, bizony megérdemlik a plusz juttatásokat.



Közéjük tartozik a Williams is, amely bár a sportág egyik legsikeresebb csapatának számít, anyagi fronton elmarad a Mercedes-Ferrari-Red Bull-McLaren kvartett-től, de már a Renault is jó 50 millió fonttal többet költött 2016-ban, mint ők. Nem véletlen tehát, hogy Claire Williams, a gárda helyettes csapatfőnöke támogatja a Liberty terveit. „A Williams független csapat, költségvetésünk alapján pedig a középmezőnyben állunk” – mondta a brit hölgy a düsseldorfi SPOBIS sportkonferencián nemrég. „A terv ezért számunkra nagyon izgalmas jövővel kecsegtet, mert ha igazságosabb lesz a bevételek elosztása, azzal csak jól járhatunk.”

Az elmúlt hetekben szóba került az úgynevezett költségvetési sapka bevezetése is, mely Williams szerint illeszkedne csapatához. „Olyan gárda vagyunk, amely meg tudna birkózni ezzel, míg a nagyoknak rendesen össze kellene húzni magukat. Lehet, hogy ezzel nagy munkaerő válna feleslegessé, mi azonban már várjuk, hogy tárgyaljunk róla.” Williams nyilatkozatában kitért Bernie Ecclestone-ra is, elismerve az elmúlt negyven év alatt végzett munkáját.

„Egyelőre még nem biztos, hogy Ecclestone-nak is lesz beleszólása a döntésekbe a Liberty Media mellett. Tiszteletbeli elnök lett, majd meglátjuk, hogy ez pontosan mit takar. Az F1 Bernie munkássága miatt lett az, ami, fenomenális dolgot végzett vele. Akkora közönségünk van, melyről rengeteg sportág csak álmodhat, a Forma-1 pedig több százmilliónyi szponzorpénzt generál évente. Ezt nem lehet elvenni Bernie-től.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: