DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

A „NASCAR-út” segített a Haasnak

Gene Haas alakulata tavaly debütált az F1-ben, majdnem másfél évtizeddel NASCAR-csapatának megalapítása után - a tulajdonos szerint az Amerikában megtanult módszer segített rajtuk.

Szokás mondani az F1-ben, hogy egy gárda számára mindig a második szezon a legnehezebb, hiszen az erre való felkészülés alatt kell először egyszerre versenyezni és fejleszteni is. Ennek ellenére Gene Haas arra készül, hogy 2017-ben egy-két helyet előrelépnek majd az erősorrendben, folytatva az együttműködést a Ferrarival, melyet az első tervek szerint nem is így akartak még néhány évvel ezelőtt. Haas legutóbbi nyilatkozatában visszaemlékezett NASCAR-debütálására, melynek segítségével gördülékenyebben vették az akadályokat az F1-ben.



„A NASCAR-ban töltött első évünk nagyon nehéz volt” – idézte az F1i.com az amerikait. „Folyamatosan a mezőny hátsó részében autóztunk, és ez így is volt hat évig, mely alatt igencsak elkerült minket a szerencse. 2002-ben kezdtünk, nagyon intenzív volt a küzdelem a versenyzők és a csapatvezetők között, mi pedig lemaradtunk. De mindent, amit megtanultunk, hasznosítani tudtuk az F1-ben a hibákat pedig elkerültük, és egyből rá tudtunk jönni, hogy mi működik, és mi nem. Megfizettük a tanulópénzt a NASCAR-ban, így a Forma-1-ben pedig nem arra kellett koncentráltunk, hogy hogyan csináljuk a dolgokat, hanem hogy mivel.”

Haas kitért arra is, hogy mi „Szerintem megvannak az előnye és hátrányai is. Plusz, hogy nem kellett összeraknunk a bokszcsapatot, nem kellett aggódnunk például a kamionok, és az infrastruktúránk miatt. Minden a helyén van. Annyi a negatívuma, hogy kevesebb időnk volt a munkára, ráadásul a szabályok is megváltoztak, így megfelelően fel kellett készülnünk. Másfelől erős kapcsolat alakult ki a beszállítóink között, ez pedig megkönnyíti a dolgunkat. A szezon egy olyan kihívás lesz, mint a tavalyi, de a birtokunkban lévő tudásnak köszönhetően talán jobbak is lehetünk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: