DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Így segített a józan ész az Azeri Nagydíjon

Az F1-es Azerbajdzsáni Nagydíj szervezői nagyon örülnek neki, hogy 2017-ben már nem a Le Mans-i 24 órás versennyel egy időben fogják megrendezni futamukat.

Tavaly a rajongók és a sportszakma általános elégedetlenségére a Nemzetközi Automobil Szövetség nem módosított versenynaptárján, és egy hétvégére időzítette a bakui Európa Nagydíjat, valamint a Le Mans-i 24 órást. Amellett, hogy aktív F1-es pilóták (például a 2015-ös győztes Nico Hülkenberg) nem indulhattak, a hosszútávú verseny befutója egy időpontra esett a nagydíj rajtjával, melyről bizonyára sokan lemaradtak a Toyota utolsó percekben látott drámája miatt.

2017-ben azonban már nem kell ilyenre számítani, hiszen Bakuban június 25-én rendeznek futamot Azerbajdzsáni Nagydíj néven, míg az egynapos küzdelemre egy héttel korábban fog sor kerülni. Araf Rahimov, a futam promótere nagyon örül a változásnak: „Nagyszerű, hogy nagyobb lesz a média- és a rajongói érdeklődés a versenyünk iránt” – idézte az azerit a Motorsport.com. „Tavaly sokan kaptak esélyt arra, hogy eljöjjenek, és megnézzék, milyen a futam Bakuban, rengetegen utaztak hozzánk külföldről, és boldogok vagyunk, hogy idén már nem kell választaniuk a két verseny között.”



„A sajtó oldaláról persze komoly érdeklődés övezi Le Mans-t, de ezúttal őket sem állították választás elé. Szintén pozitív dolog, hogy a versenyünk egyik másik helyszínt sem követ közvetlenül a naptárban, ahogyan előtte sincs nagydíj. Ennek köszönhetően több időnk van arra, hogy együtt dolgozzunk a Forma-1 menedzsmentjével és annak technikai csapatával a biztosabb felkészülés érdekében. A tavalyi év valóságos logisztikai rémálom volt, hiszen nagyon rövid idő alatt kellett nagyon sok mindent elintézni.”

Amikor a Motorsport.com arról kérdezte Rahimovot, hogy hogyan haladnak a jegyeladásokkal, így válaszolt: „Egyértelműen jobb, hiszen ötször annyit adtunk el belőle, mint a tavalyi év hasonló szakaszában. Nagy változás, amely részben köszönhető a megnövekedett televíziós nézettségnek is. A helyiek közül sokan megértették, hogy mit takar a verseny, ezért kíváncsiak rá, és jegyet vesznek. Látni akarják a futamot, és az esemény részesévé akarnak válni.”

A biztonsági aggályok miatt tavaly nagy csalódást okozott az Európa Nagydíj eseménytelensége, ám Rahimov kiemelte, hogy az második Orosz Nagydíj is sokkal izgalmasabb volt az unalmasan alakuló első futamnál. „Az első év Szocsiban meglehetősen unalmas volt. Nem voltak balesetek, semmi sem. Nem azt mondom, hogy a pálya unalmas, de az első verseny hasonlóan zavartalanul alakult, akárcsak nálunk. A következő évben aztán már jobb volt a show. A pilóták önbizalmán múlik minden, és ha ez a helyén van, a második futam már izgalmasabb lesz. Ez látható a szabadedzések és az időmérők esetében is.”

„A mi pályánk nem kegyelmez, nem lehet hibázni rajta. Az aszfaltcsík szűk, a bukóterek kicsik, ráadásul idén szélesebbek lesznek az autók. Megfelelően kell érinteni a rázóköveket annak érdekében, hogy elkerüld a falat, nem úgy, mint Lewis tavaly. Nagy lehetőséget rejteget a helyszín egy izgalmas show-ra” – hangzott a versenyzési gyorstalpalónak is felfogható nyilatkozat Rahimovtól.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: