DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

További szenvedés vár a Ferrarira az F1-ben?

Korábbi versenyzőjük szerint hibáztak a maranellóiak, amikor sikerként könyvelték el a 2015-ös győzelmeket, hiszen azóta is egyértelműen lefelé vezető spirálban van a legendás F1-es alakulat.

A Ferrari utoljára 2007-ben szerzett egyéni világbajnoki címet (akkor Kimi Raikkönen happolta el az összetett elsőséget a McLaren duója elől), míg a konstruktőrök között is 2008-ban diadalmaskodtak utoljára. Bár azóta többször is közel kerültek a dicsőséghez, összességében távolról sem nevezhető sikertörténetnek az olasz alakulat elmúlt tíz éve a Formula-1-ben.

A maranellóiak történetében nem ez az első eset, hogy hosszú ideig kell várniuk egy vb-győzelemre: annak idején Jody Scheckter 1979-es sikere után 21 évnek kellett eltelnie, mire Michael Schumacher révén visszajutottak a csúcsra. Ebben az időszakban, egész pontosan a 90-es évek első felében versenyzett náluk Gerhard Berger is, aki szerint most hasonló helyzetben van a patinás istálló:

vettel-ferrari-2016-dppi



„A Ferrari érzékeny mindenféle kritikára: valahogy ők a „szent állatok”, akikhez nem szabad hozzáérni” – nyilatkozta nemrég az Auto Motor und Sportnak. „A realitás azonban az, hogy egy lefelé vezető spirálban vannak. A szívem a Ferrariért dobog, éppen ezért rosszul esnek a kritikák, de az igazság az, hogy 2015-ben a szerencsének köszönhetően értek el sikereket, s ők úgy értékelték ezeket, mint valami komoly eredményt. Most azonban nagyon messze vannak a Mercedestől és a Red Bulltól. Valahogy a Ferrari ismét oda jutott, mint amikor én versenyeztem náluk.”

Berger szerint Sebastian Vettel is hibát követett el, amikor két évvel ezelőtt a Red Bullt elhagyva a Ferrarihoz igazolt: az osztrák ex-pilóta szerint a német alábecsülte azt a munkát, amit szűk két évtizede Schumacher végzett el a csapatnál. Ráadásul Berger nem érzi úgy, hogy a közeljövő sokkal fényesebb lenne: „Nem látom, mitől történne nagy változás a Ferrarinál 2017-ben, és ez Sebastiant is döntésre kényszerítheti” – vélekedett a korábbi pilóta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: