DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Több vezetői hiba jöhet az F1-ben

Az újgenerációs F1-es autókat elvben nehezebb lesz vezetni, mint elődjeiket, ennek megfelelően Romain Grosjean is úgy véli, hogy több vezetői hibával találkozhatunk 2017-ben.

Nem a francia pilóta az első, aki úgy véli, hogy a 2017-es modellek a korábbinál nagyobb kihívást támasztanak a pilóták elé. Alig két hónappal ezelőtt Sergio Perez, a Force India pilótája nyilatkozott úgy, hogy a versenyzők szenvedni fognak a teszteken, hiszen akkor fogják először élesben kipróbálni az átalakított aerodinamikával rendelkező, robosztusabb, és erősebb gépeket. Az elmúlt évek trendje azt mutatta, hogy a pilóták könnyedén megbirkóztak az autókkal, és a fáradtság jeleit nem mutatva teljesítették a versenyek másfél óráját. Grosjean szerint több mint tíz éve ez nem így volt.



„Ha megkérdezzük a pilótákat, azt fogják mondani, hogy nagyon szerették a 2005-ös autókat” – nyilatkozta a francia a Motorsport.com-nak. „Kihívást akarunk, és úgy szeretnénk befejezni a versenyt, hogy tudjuk, mindent kihoztunk magunkból, mintha felmentünk volna az Alpe d’Huez-re bringával. Ez teljesen kimerít minket, száz métert sem tudunk utána megtenni.” A 2017-es autók elvben 3-5 másodperccel lesznek gyorsabbak elődeiknél, a várakozásoknak megfelelően a sportág történetének leggyorsabb gépeit fogják vezetni a pilóták. Ha valóban így lesz, képzeljük csak el a pilóták arcát a Malajziai vagy a Szingapúri Nagydíj után!

„Nehéz lesz, ennek megfelelően pedig több hibát is láthatunk majd a pilótáktól, Mégpedig azért, mert el fogunk fáradni, és nem tudunk megfelelően elfordulni a kanyarokban. Erre még rájön az is, hogy figyelni kell az abroncsok túlmelegedésére, és folyamatosan meg kell óvni őket” – mondta a francia annak ellenére, hogy a Pirelli elvben tartósabb gumikat gyártott 2017-re.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: