DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Távozik az F1-ből a veterán mérnök

A Williamst elhagyó neves – habár balhés múltú – F1-es szakember, Pat Symonds nem fog más csapatnál feltűnni a közeljövőben. Viszont kiemelte, ez nem jelenti azt, hogy nyugdíjba menne.

A Mercedes sikercsapatának felépítésében fontos szerepet vállaló Paddy Lowe meglepetésre elhagyja a német istállót, és a Williamsnél köt ki, a hírek szerint nem csupán technikai vezetőként, hanem résztulajdonosként is. Érkezését még nem erősítette meg az alakulat, azt azonban már igen, hogy a 63 éves műszaki igazgató, Pat Symonds elhagyja őket.

Symonds 2013-ban nem érkezett makulátlan háttérrel a Williamshez. A szakember, aki a 80-as években a Toleman csapatnál kezdte, majd a Benettonnál folytatta – itt Michael Schumacher versenymérnöke volt –, az istálló tulajdonosváltása után a Renault-nál kötött ki. Ő utasította Nelson Piquet-t a Szingapúri Nagydíjon 2008-ban arra, hogy törje össze versenygépét, és ezzel (a biztonsági autót felhasználva) segítse győzelemhez Fernando Alonsót. Mikor a botrány kitudódott, el kellett hagynia a Renault-t, és az első döntés értelmében öt évre kitiltották az F1-ből. Egy későbbi enyhítés alapján tanácsadói szerepkört elláthatott a sportban. Ebben a pozícióban a Virgint, a Manor elődjét segítette.



Eddig nem esett szó arról, hogy Symonds más csapatnál fog-e elhelyezkedni 2017-ben. A motorsport.com nyaralás közben érte utol a szakembert, aki leszögezte, nem lesz az F1-ben: „Februárban pihenek, közben pedig eldöntöm, hogy mit fogok csinálni, márciusban pedig el is kezdem őket. Nem igazán áll szándékomban újabb F1-es csapathoz csatlakozni, most más dolgokba szeretnék belevágni, teljesen nyitott vagyok.”

„Egészen biztosan nem megyek nyugdíjba. Most, hogy az F1-es csapatban való munka kíméletlen tempójából kikerültem, jó lesz visszatekinteni, és a sport számára pozitív módon felhasználni a tapasztalatomat” – folytatta Symonds, határozottan kijelentve, hogy nincs szó visszavonulásról, és egy homályos célzást is elejtve, ami nekünk Ross Brawn jelenlegi szerepét juttatta eszünkbe.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: