DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Elárulta egyik legnagyobb hibáját a Ferrari volt elnöke

Már több mint két éve, hogy nem Luca di Montezemolo irányítja elnökként a Ferrarit, ezért ma már bátran vallja be, hogy mi volt az egyik legnagyobb hibája regnálása alatt.

A Ferrari a 2007-es szezonban szerzett utoljára egyéni, és egy évvel később konstruktőri bajnoki címet a Forma-1-ben, azóta viszont nem futotta többre tőlük néhány futamgyőzelemnél. Sőt, a csapat a hibrid érában mindössze háromszor képviseltette magát a dobogó tetején, még Sebastian Vettel révén, 2015-ben.

Akkor úgy tűnt, elindult valami, ám tavaly ismét visszaestek, és esélyük sem volt arra, hogy akár csak megszorongassák a Mercedest a bajnoki címért. Persze az idei szabályváltozásoknak köszönhetően a Ferrari nagy esélyt kapott arra, hogy visszaidézzen valamit egykori, dicső múltjából, az azonban egyértelműen látható, hogy a V6-os turbómotorok terén nem alkottak kiemelkedőt az elmúlt három szezon alatt.



Luca di Montezemolo, a Ferrari egykori, 2014 szeptemberében távozó elnöke az olasz La Repubblica című lapnak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a Mercedes dominanciája nem lepte meg, már csak azért sem, mert a német gyártó már tíz évvel ezelőtt elkezdett dolgozni erőforrásán. „Niki Lauda nemrég bevallotta nekem, hogy a Mercedes már 2007 óta ezen dolgozott” – mondta a már az olasz légitársaság, az Alitalia vezetőjeként dolgozó Montezemolo. „Ezért voltak annyira hajthatatlanok a szabályok megalkotásakor.”

A Ferrari – Montezemolo vezetésével – annak idején beállt a motorformula-váltást támogatók közé, de a bolognai ma már úgy véli, nem kellett volna. „Igen, hibáztam” – ismerte be férfiasan az olasz. „De akkor úgy éreztem, nem hagyhatom, hogy a Ferrari a haladás útjába álljon. Egy ijesztő Ferrari nem az én csapatom lett volna” – tette hozzá az üzletember. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: