DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Miért nem kezdett még Lowe a Williamsnél?

Néhány hete még tényként emlegették, hogy a Mercedest elhagyó Paddy Lowe a Williamsnél áll munkába, azóta viszont gyanús csend övezi az új kihívás után néző F1-es szakembert.

2013 és 2016 között dolgozott a Mercedesnél Paddy Lowe, aki a műszaki ügyvezető igazgató tisztségét töltötte be az istállónál, mellyel három konstruktőri vb-címet szerzett. Január elején azonban bejelentették, hogy Lowe távozik az istállótól, és bár hivatalos bejelentés nem történt, a többség ugyanilyen biztossággal kezelte, hogy egykori munkaadójánál, a Williamsnél fog kikötni.

Lowe Mercedes-szerződése meghatározta, mennyi ideig nem kezdhet dolgozni új munkahelyén: egy feltételezés szerint Valtteri Bottas elengedéséért cserébe a Williams egyik kikötése az volt, hogy Lowe azonnal elfoglalhassa új posztját. Ennek mond ellent, hogy a mérnök csatlakozását azóta sem erősítette meg a csapat, és nem hivatalos híreket sem nagyon hallani róla.



Bár korábban létezett egy szabály, mely kikötötte, a Lowe-hoz hasonló jelentőségű technikai vezetők fél vagy egy évig nem állhatnak munkába új csapatuknál, hogy ne vihessenek magukkal titkokat régi istállójuktól, ez az előírás ma már nem érvényes. Kizárólag a Mercedesen áll, hogy Lowe mentesül-e a korábbi szerződésébe foglalt kényszerszabadság alól. Az Auto Motor und Sport lap szerint azonban – habár az FIA-nak nincs ellenvetése – a Williams fő 2016-os riválisa, a Force India tiltakozik az eljárás ellen.

A német lap egy másik magyarázattal is szolgál: Lowe és a Williams még nem egyezett meg a szakember új beosztásáról. A logikus az lenne, ha a távozó Pat Symonds helyét foglalná el technikai igazgatóként, de a hírek szerint a brit nagyobb szerepkörre, csapatvezetői posztra vágyik.

Korábban szó esett róla, hogy Lowe megüresedett helyét a Mercedesnél James Allison veheti át, a Ferrari korábbi műszaki főnöke. Őt azonban saját szerződése márciusig tiltja attól, hogy munkába álljon.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: