DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Az utóbbi 30 év öt legjobb F1-es futama

Öt pillanat, öt F1-es verseny, amelyre nagyon sokan emlékeznek - Massa, Hamilton, Vettel, Alonso, Senna, Mansell és az utóbbi harminc év öt legkiemelkedőbb futama.

A Pirelli Motorsport összegyűjtötte az elmúlt harminc év öt legjobb Formula-1-es futamait - a lista természetesen szubjektív, de érdemes áttekinteni:

1. Brazil Nagydíj, 2008. Ezt valószínűleg sosem felejtjük el, hiszen Lewis Hamilton az utolsó kör végén szerezte meg az ötödik helyet, ezzel kitépte Felipe Massa kezéből a félig már megszerzett világbajnoki címet. A brazil pilóta fél percig bajnoknak érezhette magát, aztán jött Hamilton és Timo Glock, a brit pedig karrierje során először felülhetett a trónra.

hamilton-massa



2. Brit Nagydíj, 1987. A Williams két pilótája, Nelson Piquet és Nigel Mansell indult az első sorból, de egy technikai hiba miatt utóbbi 29 másodpercnyi hátrányt szedett össze. Innen indította meg óriási hajráját és szenzációs vezetéssel utolérte csapattársát, majd a verseny végén a Stowe-kanyarban meg is előzte - a brit szurkolók valósággal megőrültek a lelátón, a Mansell-mánia pedig lecsapott a Formula-1-re.

3. Abu Dhabi Nagydíj, 2010. Sebastian Vettel első világbajnoki címének időpontja, ahol óriási csatában, a taktikai harcot behúzva ért fel a csúcsra. A futamnak a két Red Bull, Vettel és Webber mellett Fernando Alonso, illetve Lewis Hamilton is esélyesként vágott neki, de Webber és Alonso más stratégiát választott, a spanyol beszorult Vitalij Petrov mögé és elúszott a versenye - ezzel harmadik vb-címe is, a jó stratégiával nyerő Vettel pedig köszönte szépen a lehetőséget.

4. Brazil Nagydíj, 2012. Ezúttal is Vettel, valamint Alonso volt a főszereplő, a két klasszis két évvel a már említett Abu Dhabi Nagydíj után ismét az utolsó futamon feszült egymásnak a vb-címért. A 13 ponttal vezető Vettel ütközött Bruno Sennával és a mezőny végére csúszott, Alonso felkapaszkodott a harmadik helyre, de az eső újra elkezdett esni, a pilóták sorra jöttek be gumit cserélni, ütköztek, kicsúsztak - a kaotikus futam végén a német hatodik lett, ezzel sorozatban harmadik világbajnoki aranyát jegyezte.

5. Monacói Nagydíj, 1992. Ebben az évben a Williams mérföldekkel a mezőny előtt járt, Nigel Mansellnek pedig ezen a futamon sem volt ellenfele sokáig: a pole-ból rajtolva harminc másodperces előnyt halmozott fel. Egy defekt és a lassú kerékcsere után azonban Ayrton Senna mögé csúszott vissza és az utolsó körökben elképesztő csatát vívtak a győzelemért - a jóval lassabb brazil pályafutása egyik legnagyobb védekezését mutatta be és megőrizte az első helyet.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: