DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Kvjat és Sainz: idén a legjobbjukat kell nyújtaniuk

Nincs könnyű helyzetben a „kisbikák” két versenyzője, Carlos Sainz Jr. és Danyiil Kvjat. Mindkettőjüknek nyomniuk kell a gázt, ahogy a csövön kifér, mert még egy évet már egyikük sem kezdene meg szívesen a Red Bull fiókcsapatával.

Carlos Sainz Jr.

A fiatal spanyol tavaly még csak a második évét teljesítette a Forma-1-ben, de máris voltak olyan csapatok, akik szívesen elcsábították volna 2017-re. Viszont a kérők közt nem volt ott az a csapat, akire Sainz igazán vár: a Red Bull, az anyacsapat. Sainz 2015-ben debütált a Toro Rossonál Max Verstappen mellett, és bár az együtt töltött idő alatt fel tudta venni a versenyt csapattársával, Kvjat menesztésekor mégis az akkor 18 éves hollandot hívták fel a nagycsapathoz.

Ez Sainzot bevallása szerint igencsak mélyen érintette, de ő, mint kiderült, olyan típus, aki a kudarcok hatására jobban teljesít. Gondoljunk csak a 2015-ös Orosz Nagydíjra, ahol a 3. szabadedzésen óriási balesetet szenvedett, kórházba szállították, csak a boxutcából rajtolhatott el, de mindezek ellenére a fékhiba okozta kieséséig a 7. helyen haladt. Tavaly is ez történt: miután a Red Bull nem őt választotta, soha nem látott módon összeszedte magát, és rendszeres pontszerző lett egy olyan Toro Rossoval, amit egy egyéves specifikációjú motor hajtott. Ennek köszönhetően figyelt fel igazán a Forma-1 világa arra a versenyzőre, aki eddig a közvélemény szerint Verstappen miatt nem tudott teljesen kibontakozni.



Carlos stílusa teljesen más, mint Verstappené, és ahogy a tavalyi szezonban szemtanúi lehettünk annak, hogy mire is képes valójában, több csapat is ki akarta vásárolni. A pletykák szerint a legnagyobb kérő a Renault volt, akik hosszútávra szóló szerződést kínáltak volna. Sainz vonzónak találta az ajánlatot, de a Red Bull nem engedte el, mert még „számítanak rá”. Ez egy nagy kérdés, hogy milyen formában, ugyanis 2018-ra is élő szerződése van mind Ricciardonak, mind Verstappennek.

Úgy gondolom, ha Sainz igazán szeretett volna, akkor elmehetett volna a Renaulthoz, de nem akart fejest ugrani az ismeretlenbe. A franciák Nico Hülkenberggel egy nagyon hosszú út előtt állnak, ami idén kezdődik el csak igazán. Nem valószínű, hogy már az idei évben a csúcson, vagy a szabályváltozásokra általában jól reagáló Toro Rosso előtt lesznek, ezért várhat ki Sainz, akinek minden bizonnyal az év végén is felajánlanak egy renault-s kontraktust. És várhatóan nem csak renault-sat. Ha hasonlóan jól teljesít, mint tavaly, akkor a Renault mellett nyitva állhat előtte a Mercedes, a Ferrari, és a McLaren ajtaja is, ha csak a legrangosabb csapatokat említjük, ahol legalább egy hely szabad lehet. Így joggal mondhatjuk, hogy Sainz számára 2017 döntő fontosságú lesz.

Danyiil Kvjat

Az orosz versenyző még mindig csak 22 éves, akárcsak Sainz, de már a negyedik szezonját kezdi majd meg a Forma-1-ben, és a második teljeset a faenzaiakkal. Kvjat karrierje nem éppen mindennapi, ugyanis már egy toro rossos év után felkerült az anyacsapathoz Vettel távozása után, ahol pontok tekintetében egyből Daniel Ricciardo előtt tudott végezni. Annak ellenére, hogy ez nem volt egy rossz belépő a csapathoz, és a tavalyi Kínai Nagydíjon megszerezte a második dobogós helyezését is, a következő, hazai futamán elkövetett hibái után Christian Hornerék egyből félreállították a Red Bull legnagyobbnak tartott tehetsége, Max Verstappen kedvéért. Visszafokozták a Toro Rossohoz.

Ez a hirtelen jött, merész döntés nagyon megviselte Kvjatot, és az sem segített a helyzetén, hogy míg Verstappen azonnal beilleszkedett és futamot nyert a Red Bullal (elmondása szerint ő is képes lett volna ezen eredmények elérésére), ő csak szenvedett a gyenge, nem rá épített STR-11-gyel. Mindezek tetejébe Sainz élete formájában versenyzett, pontokat szerzett, Kvjatot pedig amikor kijött volna neki a lépés, valamilyen balszerencse is sújtotta.

Nem csoda, hogy hullámvölgybe került az orosz, akiről már azt is elkezdték pletykálni, hogy legkésőbb az év végén, de a Toro Rossotól is ki fogják penderíteni, hogy Pierre Gasly be tudjon mutatkozni a Forma-1-ben. Sokáig ebben gondolkozhatott Helmut Marko, de a nyári szünet után Kvjat némileg összeszedte magát, és ahol volt rá lehetősége, megmutatta mire is képes. Ilyen volt Szingapúr is, ahol pont red bullos utódjával, Max Verstappennel vívott ádáz csatát, kivédekezte támadásait, és nehezítette meg a holland életét egy jóval lassabb autóban. Ekkor tudatosulhatott mindenkiben, hogy Kvjatnak helye van a Forma-1-ben.

Hosszú ideig cikkeztek arról, hogy nem hosszabbítják meg a szerződését a Toro Rossonál az említett Gasly érkezése miatt, és emiatt felröppentek olyan információk is, amelyek a Force India vagy a Williams érdeklődéséről szóltak, de igazán komoly opció csak az előbbi lehetett Hülkenberg távozása után. Az orosz végül maradt a csapatnál, mert a Red Bull úgy vélte, hogy Gasly még nem áll készen a királykategóriás bemutatkozásra. Hiába lett GP2-bajnok, de teljesítménye erősen hullámzó, és csak kis híján nem kapott ki az újonc Giovinazzitól.

Kvjat tipikus példája annak, hogy az „egyszer fent, egyszer lent” mondás a Forma-1 világában kifejezetten érvényes tud lenni, ráadásul egyik pillanatról (azaz hétvégéről) a másikra. Az orosz pilóta megkapta az utolsó lehetőségét idén, és ezzel megpróbál élni. Pozitívum lehet, hogy jól kijön Franz Tost csapatfőnökkel, és összességében az egész csapattal, a szabályváltozásokra pedig jól szoktak reagálni a kisbikák, most pedig a feszített munkatempójuk miatt erre nagyobb az esély, mint bármikor máskor.

Ha Sainznak a jövőre nézve fontos, akkor Kvjatnak annál is fontosabb lesz az idei év, mert ő szinte „biztos távozó” lesz a Red Bull-kötelékből, csak kérdés, hol kap majd ülést. Egy biztos, a bizonyítást szinte a nulláról kell kezdenie, de ha sikeresen talpra áll, csúcsformába kerül, és jó eredményeket ér el, akkor akár egy topcsapatos ülés sincs kizárva 2018-ra. Ebben a kemény feladatban nyújthat neki lelki támogatást barátnője, Kelly Piquet, aki mellett egy megújult Kvjatot láthatunk. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: