DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

„Ne várjunk 2020-ig a pénz-újraelosztással!”

A Sauber csapatfőnöke, tekintettel a kiscsapatok anyagi helyzetére, úgy véli, az F1-nek a lehető leghamarabb gazdaságosabbá válnia, és hogy ez az a terület, ahol a rövidtávú tervezés is sokat segíthet.

Ross Brawn több ízben hangoztatta az elmúlt hét során, hogy öt-három éves tervben gondolkozik, ami a sportág jövőjét illeti. Elképzelései között szerepel a Forma-1 bevételeinek újraelosztása, többek között költségsapka használatával, amellyel leginkább a kis- és középcsapatoknak szeretnének kedvezni. Szó volt arról is, hogy a Ferrari eleshet az eddigi 100 millió dolláros, úgynevezett „történelmi bónuszától”, de Brawn szerint az azonnali reakció csak ártana a bajnokságnak. A Sauber csapatfőnöke, a Forma-1-et az igazsgátalan pénzügyi rendszer miatt elég sokat kritizáló Monisha Kaltenborn azonban úgy véli, az ügy nem várhat 2020-ig.



„Nagyon bízom benne, hogy ennek megoldása nem fog addig tartani, mert biztos vagyok benne, hogy ha valaki ekkora befektetést hajt végre, akkor biztosan van azonnal alkalmazható üzleti terve is, nem csak olyan, amely 2020-ban léphet életbe” – nyilatkozta Kaltenborn a racer.com-nak. „Az alapján, amit az új tulajdonosok mondanak, nem tudom, hogy a jelenlegi rendszer hogyan fog működni 2020-ig, melyben hatalmas anyagi előny jár többeknek, eredményektől függetlenül. Ha azt akarjuk, hogy szorosabb legyen a versengés, akkor nem szabad, hogy így történjen – minél hamarabb át kell gondolni, és új alapokra kell helyezni az egész koncepciót.”

Az F1-es csapatok 2020-ig kötelezték el magukat a Forma-1 mellett, bizonyos feltételekkel, ám amikor megkérdezték Kaltenbornt, hogy már az idén elkezdődhetnek a tárgyalások, így válaszolt. „Remélem, amilyen hamar csak lehetséges.” Kaltenborn kijelentése nem meglepő, pénteken ugyanis a folyamatosan anyagi gondokkal küzdő Manor istálló kénytelen volt bezárni kapuit, miután nem találtak befektetőt a folytatáshoz.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: