DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Manor: Véget ért az álom

Hét szezon, három tulajdonosváltás, két pontszerzés és két tragikus baleset – véget ért a Manor-istálló története, most már csodára lenne szükség ahhoz, hogy 11 csapat legyen az idei rajtrácson.

Hetek óta tudni lehetett, hogy óriási bajban van a Manor istálló, melynek az egyértelmű technikai előrelépés ellenére is a túlélésért kellett küzdenie az elmúlt hónapokban. Bár több potenciális befektetővel tárgyaltak, s az utolsó pillanatig reménykedhettünk, hogy végül megmenekül a legkisebb F1-es csapat, péntek kora délután jól értesült források, többek közt a Race Tech magazin és Andrew Benson, a BBC újságírója is arról számoltak be, hogy nincs tovább.

A csapat ugyanis nem talált vevőre, így a személyzetet hazaküldték, a gyárat pedig bezárták. A január 31-es határidőig ugyan néhány nap még hátravan, s arra is engedélyt kaptak, hogy a 2016-os autóval kezdjék meg a szezont, de gyakorlatilag már nincs esély arra, hogy megmeneküljön az istálló, mely Manorként nevezett az F1-be, majd Virginként mutatkozott be, éveken át Marussia néven és orosz licensszel szerepelt, legutóbb pedig Stephen Fitzpatrick irányítása alatt ismét Manorként, de nem az „eredeti Manor” vezetőségével álltak rajthoz. A csapat legjobb bajnoki helyezése a 2014-es 9. hely volt az abban az évben végzetes balesetet szenvedő Jules Bianchi két pontjának köszönhetően, rajta kívül csak Pascal Wehrlein tudott a legjobb 10 közé kerülni a Manorral – egy alkalommal.

Ez azt is jelenti, hogy a 2017-es rajtrácsot ismételten csak 20 autó alkotja, ilyen alacsony legutóbb 2015-ben, előtte pedig 2009-ben volt a mezőny létszáma egy teljes éven át.



manor-flag

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: