DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Briatore tudja, mi kell az F1-nek

A száguldó cirkusz egyértelműen változások előtt áll, az új tulajdonos radikálisan más módon szeretné irányítani az F1-et, mint anno Bernie Ecclestone. A brit jó barátja, Flavio Briatore nem helyesli a vezetőcserét, de van egy-két ötlete, hogyan lehetne jobbá tenni a sportágat.

Flavio Briatore neve nemrég felmerült a feltételezések szerint Bernie Ecclestone által tervezett szakadár sorozat, a GP1 kapcsán is, ezért nem meglepő, hogy az olasz a legtöbb témában egy követ fúj a 86 éves üzletemberrel. „A leváltása nem volt valami elegáns, tudják, nagyon közel állok Bernie Ecclestone-hoz” – nyilatkozta az egykori csapatvezető a La Gazetta dello Sportnak. „Ugyanazt gondoltuk a Forma-1-ről. Bernie rengeteg embert tett híressé és sikeressé, olyanokat is, akik nem érdemelték meg. Ha a hatalmat egy többségi tulajdonos vesz át a sportágban, akkor természetes, hogy változást akar. Eddig minden a pénzről szólt, azonban kevés szó esett a sport állapotáról.”



„Ez az állapot pedig igencsak sivár: a legtöbb csapat krízisben van anyagi problémáik miatt, a versenypályák is az összeomlás szélén állnak. SIilverstone bajban, ez Szingapúr utolsó éve, Malajzia pedig jövőre akar dobbantani. Hogyan lehet fenntartani egy ilyen sportágat? Én csak egy győztest látok ebben a helyzetben: a CVC befektetőcsoportot” – tette hozzá Briatore, utalva a Forma-1 eddigi többségi tulajdonosára.

„Mindenki, beleértve az FIA-t és a csapatokat is, akik beleszólást akartak a Forma-1 új, hibrid érájába, hibásak emiatt. Olyan formulával versenyzünk, amely senki számára sem releváns, a költségek pedig az egekig nőttek, és kiestek az irányítás alól. A romlás akkor kezdődött, amikor a FOTA (Formula One Teams Association, F1-es Csapatok Szövetsége) feloszlott. Ha azt az időszakot sikerült volna átvészelni, a sportág soha nem került volna ebbe a helyzetbe.”

„A Forma-1-nek arra van szüksége, hogy ismét a pilóták bajnoksága legyen, nem pedig a mérnököké. Be kell fagyasztani a motorfejlesztést, ahogyan tettük azt a szívómotorok esetében. Akkoriban 12 autó volt egy másodpercen belül…” Briatore szerint Ross Brawn szerepvállalása kulcsfontosságú lépés az F1 sikeressebbé válásában. „Nyolc évig együtt dolgoztam Ross-szal, pokolian jó mérnök, és kivételes ember. De meg kell bizonyosodnia arról, hogy mindenki ugyanazon az oldalon húzza a kötelet, különösen ami a költségek csökkentését illeti” – figyelmeztetett az olasz, akinek egykori benettonos kollégája a költségvetési sapkával szeretné elérni az anyagi különbségek kiegyenlítését.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: