DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

A Force India nem fogja elengedni Ocont a Mercedeshez

Esteban Ocon a Mercedes hathatós támogatásával került a silverstone-iakhoz, ám a gárda helyettes csapatfőnöke szerint, ha a brackley-ieknek helyettesre lesz szükségük, nem fogják elengedni a francia F1-es pilótát.

Esteban Ocon már két éve lehetőséget kapott arra, hogy gyakoroljon a Force Indiánál, a Mercedes és a Renault közötti megyezés értelmében pedig a tavalyi év nagy részét a franciák teszt- és tartalékpilótájaként töltötte. A csillagosok nyáron beprotezsálták a Manorhoz, ahol megbízható teljesítményével meggyőzte a Force Indiát, hogy őt szerződtessék a távozó Nico Hülkenberg helyére.

Annak ellenére, hogy a Mercedes pilótapárosa biztosnak tűnik Lewis Hamiltonnal és Valtteri Bottasszal, természetesen előfordulhat, hogy betegség, netán baleset következtében egyikükre nem lehet számítani. Azzal azonban, hogy Ocon a Force Indiánál, másik tehetségük, Pascal Wehrlein pedig a Saubernél fogja tekerni a kormányt, nincsen hivatalos tartalékjuk a 2017-es szezonra. Persze ott van a frissen igazolt, GP3-as George Russel, ő azonban még igencsak híján van tapasztalatnak.



Amikor a Force India helyettes csapatfőnökét, Bob Fernley-t megkérdezték arról, hogyha a Mercedes igényt tartana-e Ocon szolgálataira beugróként, elengednék-e, így válaszolt: „Abszolút nem. Ő két évig a Force India pilótájának számít. Nem helyettesíthetik vele egyik pilótájukat sem, de ha teszten szeretnének vele részt venni, akkor megtiszteltetésnek érezném, hogy elengedhetetem őt” – nyilatkozta a szakember az Autosportnak.

Ocon – aki nemrég úgy vélekedett, hogy az új autók bár nagy kihívást fognak jelenteni, nem lesznek tőlük izgalmassabbak a versenyek – szerződése rövid időre szól a Force Indiával, Fernley azonban úgy véli, ez nem jelentett számukra akadályt. „Egy másik pilótával is kerülhettünk volna olyan helyzetbe, hogy két évre szerződik le velünk, aztán úgy dönt, hogy menni akar. Optimalizálni kell a helyzetet a pilóta és a csapat szemszögéből is – ha a csúcson teljesítesz, akkor kevésbé akar majd más csapathoz szerződni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: