DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Költségvetési sapka jöhet az F1-ben

A száguldó cirkusz sportszakmai ügyvezetője, Ross Brawn szerint eddig az egyet nem értés miatt nem működött a dolog, az új vezetés azonban komolyan gondolkozik rajta. A brit a Német Nagydíj rajongóinak jó hírrel szolgált.

Ross Brawn új szerepvállalásával mind ő, mind pedig a sportág jól járt, hiszen a szakember régóta szeretett volna valamilyen tanácsadóféle szerepet betölteni a Forma-1-ben, amely évtizedes tapasztalatának köszönhetően elindulhat egy dicsőségesebb jövő felé. Az új tulajdonos által kinevezett vezetőség sietett megjegyezni, hogy hosszú távra akarnak tervezni a száguldó cirkuszban, az Auto Motor und Sportnak adott interjújában Brawn pedig ki is tért néhány konkrét lépésre, amelyet idővel szeretnének életbe léptetni. Az F1 új vezérigazgatója, Chase Carey nemrég belengette a költségvetési sapka ötletét, melyet a Nemzetközi Automobil Szövetség korábbi elnöke, Max Mosley sikertelenül próbált a csapatokra erőltetni évekkel ezelőtt, amellyel kapcsolatban Brawn is kifejtette a véleményét.



„Ezt komolyan meg kell tárgyalni a csapatokkal és az FIA-val. Ahhoz, hogy ezt megvalósítsuk, minden gárda egyetértése van szükség. A költségvetési sapka alapvetően egy remek ötlet, de időbe telik, amíg megvizsgáljuk, hogy járható, és nyereséges-e ez az út. Eddig mindenki azt mondta: ’Nem működik.’ De megpróbáltuk egyszer is? Korábban volt egy önkéntes megállapodás ezt illetően, de a veresenyzés világában ezt el kell felejteni. Senki sem bízik a másikban, és ahhoz, hogy ez működjön, szigorúan lefektetett szabályok szükségesek. A résztvevők bevonásával kamarosan elkezdjük tanulmányozni, hogy ez jelenti-e a jövőt. A csapatok döntéshozói legutóbbi találkozásunk óta változtattak a hozzáállásukon, és talán a véleményükön is” – tette h hozzá Brawn.

A brit szakember kitért a versenynaptárra is, amelyet a Liberty Media több észak-amerikai futammal is ki szeretne egészíteni. Az idei program mellőzni fogja a Német Nagydíjat, hiszen a szervezők nem tudták megfizetni a Bernie Ecclestone által követelt jogdíjat, amikor pedig az AMuS rákérdezett Brawnnál, hogy mi a helyzet a futam jövőjével, így válaszolt: „Németországra különösen nagy hangsúlyt fektetünk, mert tradícionális a versenyük. Szeretnénk megőrizni a Forma-1 örökségét, mert ez jelenti a sportág egyik erősségét. A hagyományokat nem lehet eltüntetni anélkül, hogy ezzel ne ártanánk a Forma-1-nek, a Német Nagydíj pedig ezen hagyományok egyike.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: