DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Újra a pilótáké lesz a főszerep az F1-ben?

Sokan kárhoztatták a sportágat amiatt, hogy túl könnyű lett vezetni az autókat, valamint hogy csak és kizárólag azok teljesítményén múlik az erősorrend - a Haas új pilótája szerint 2017-ben előnybe kerülhetnek a jobb versenyzők.

A 2017-es aerodinamikai szabályváltozásoknak három nagyobb célja van: először is, a szélesebb abroncsoktól és légterelőktől agresszívabb külcsínyt várnak a szakemberek, mely azt a bizonyos „hűha”-effektet igyekszik majd kicsikarni a nézőkből. Másodsorban, mivel növekedni fog a mechanikai tapadás mértéke, így pedig több előzés várható (bár ezt az utóbbi hetekben többen is megkérdőjelezték, legutóbb a Pirelli motorsport-igazgatója), harmadszor pedig a módosításokkal nehezebbé szeretnék tenni a pilóták dolgát.



Kevin Magnussen szerint ezen a téren komoly változás várható az eddig tapasztaltakhoz képest, azonban úgy véli, a nehezebben vezethető autókban újra ki fognak ütközni a versenyzők képességei. „Ha az autók olyan gyorsak lesznek majd, mint azt várjuk, akkor sokkal nagyobb hangsúly lesz a pilótán” – nyilatkozta a Haashoz igazoló dán pilóta a Sky Sports-nak.

„A tavalyi, és a korábbi autóknál mindig volt valamilyen hátráltató tényező, például a nagy motorerő és a kis tapadás sokszor kipörgő kerekeket eredményezett. Bízom benne, hogy az eddigieknél nagyobb kihívást jelent majd, hogy a határon autózzunk, és kevésbé kell más tényezők miatt aggódnunk. Sokkal élvezetesebb egy olyan autót vezetni, amelyben bátran nyomhatod a gázt, és nem kell kompromisszumokat kötnöd.”

A dán pilóta az erősorrendet is próbálta megjósolni: „A Red Bull komoly meglepetést fog okozni. Érdekes lesz látni, ahogyan már nem csak egy csapat küzd a győzelemért, és remélhetőleg a Ferrari is erősebb lesz majd. Számunkra az lesz a legnagyobb kihívás, hogy a lehető legtöbbet kisajtoljunk magunkból, mert kiscsapat lévén nincsen sok emberünk ahhoz, hogy mindent kielemezzünk. Keményen kell dolgoznunk azon, hogy kihozzuk a bennünk rejlő maximumot, remélem, hogy remek csomag fog a rendelkezésünkre állni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: