DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Mit fog csinálni idén a Mercedes új szerzeménye?

A brackley-i F1-es alakulat csütörtökön tárta nyilvánosság elé, hogy új versenyzővel bővült fiatalokat segítő programjuk - de mit is jelent ez pontosan George Russell számára?

A 18 éves brit pilóta 2014-ben hazája F4-es bajnokságában bajnoki címet szerzett, 2016-ban harmadik helyen végzett az F3-as Európa-bajnokságban, 2017-től viszont teljesen új alapokra helyezte a jövőjét. Russell idén már a címvédő ART színeiben fog rajthoz állni a GP3-as sorozatban, mindemellett pedig a Mercedes is leigazolta őt pilótaprogramjába. Egyelőre még kérdéses, hogy milyen feladatok várnak rá idén a brackley-ieknél, esélyei mindenesetre jók: mivel a csapat másik két ifjonca, Pascal Wehrlein és Esteban Ocon is máshol tekeri a kormányt, megnyílhat az út Russell előtt a teszteléshez, GP3-as kötelezettségei miatt azonban az első szezonközi, bahreini gyakorlást ki kell hagynia.



„Én vagyok az egyetlen pilótájuk, aki nem szerepel az F1-ben, de még bármi megtörténhet” – utalt Russel a tesztlehetőségre a Motorsport.com-nak. „A munkámra koncentrálok. Persze most közelebb kerültem a tűzhöz, de ez nem azt jelenti, hogy meg is csináltam. Bahrein épp a GP3-as teszttel fog ütközni, így a második gyakorlás valószínűbb. Folyamatosan készülök fizikailag, hogy ha kiválasztanak majd, akkor készen álljak. Legfőképpen azonban a GP3-at tartom szemem előtt, és hogy megnyerjem a bajnoki címet.”

Russell szerint ha jól teljesít idén, akkor már 2018-ban lehetőséget kaphat az F1-ben. „Úgy vélem, a Mercedes a legjobb, ha fiatal pilótákról van szó: elég megnézni Estebant és Pascalt, mindketten lenyűgözőek. Mindazonáltal teljesíteniük kellett, Esteban megnyerte a GP3-at, Pascal a DTM-et, ennek köszönhetően harcolták ki a helyet maguknak. Az én szemszögemből minden az idei éven múlik majd. Ha jól teljesítek, akkor a Mercedes tovább fog támogatni engem. Persze az elsődleges cél az F1, de rövid távon a GP3 bajnoki címének megszerzése lebeg előttem. Esteban majdnem közvetlenül jutott be az F1-be, ahogyan Bottas és Kvjat is. Nem látom az okát, hogy miért ne ugorhatnék a GP3-ból egyből az F1-be. Minden az időzítésen múlik – akkor kell a legjobban teljesítened, amikor felszabadul egy ülés.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: