DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

A Mercedes Wehrlein javát szolgálta azzal, hogy nem őt igazolták le

Sokak számára logikus lépésnek tűnt, hogy a brackley-i alakulat Pascal Wehrleint igazolja le Nico Rosberg helyére, de másként döntöttek - éppen a német F1-es pilóta javára.

Pascal Wehrlein ideális helyettese lehetett volna Nico Rosbergnek, hiszen hosszú évek óta a Mercedes holdudvarában lépdelhetett előre, a Manornál eltöltött debütáló szezonja alatt pedig megszerezte a szükséges tapasztalatot is. Ennek ellenére a brackley-i istálló átnézett rajta, és ahelyett, hogy saját autójukba ültették volna, a Saubernél találtak neki helyet. Sokan kritizálták ezért a csapatot, többek között Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója is, Toto Wolff azonban amellett érvelt, hogy pontosan így segítenek az ifjú német pilóta fejlődésében.



„Gyors, briliáns, ahogyan mindig is az volt, de fejlődési fázisban van” – idézte az osztrákot az F1i.com. „Teret kell neki adni a tanulásra, és lehetőséget arra, hogy hibázzon, velünk erre viszont nem lett volna képes. Nézzük csak meg Heikki Kovalainent, Sergio Perezt, és Kevin Magnussent – mindannyian túl korán érkeztek a McLarenhez, és még nem voltak eléggé felkészülve” – tette hozzá Wolff, aki nem feledkezett meg Max Verstappenről sem. A holland egyetlen szezont teljesített az F3-ban, mielőtt F1-es pilóta lett, és már 18 évesen, alig több, mint egy év Forma-1-es tapasztalattal a háta mögött futamgyőztesnek mondhatta magát.

„Nem szabad elfelejteni, hogy Maxnek is megvolt a maga fejlődési fázisa. A Red Bull tökéletesen felkészítette őt, először pénteki tesztekkel, majd másfél évnyi versenyzéssel a Toro Rossónál.” Azt azért meg kell jegyezni, hogy a Wolff által említett „fél” szezon mindössze négy versenyt takart, melyet követően Verstappen kapásból futamgyőztessé avanzsált.

„Amikor megérkezett a Red Bullhoz, nem kellett bajnoki címért harcolnia, vagy egy olyan csapattárssal szembe szállnia, mint amilyen Lewis Hamilton. Mindössze egy versenyt nyert a mi tizenkilencünkkel szemben, és nem is mindig autózott az élen. Emellett több hibát is vétett, mint például Monacóban, vagy Austinban, egy fiatal pilótának pedig ehhez is meg kell adni a teret, hiszen nincs második esély” – tette hozzá Wolff, akinek szavaiból némi irigység is kiolvasható, ugyanis annak idején ők is versenyben álltak Verstappen szolgálataiért.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: