DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Ki lesz a 2017-es szezon Brawn GP-je?

A mérnöklegenda szerint előfordulhat, hogy akkorát dob egy csapat, mint a fent nevezett istálló 2009-ben – a favoritnak azonban a szabályváltozások ellenére is „sajnos” a Mercedest tartja.

Nem titok, hogy a 2017-es szabályváltozásoktól azt remélik, hogy átrajzolják az erőviszonyok képét, és esélyt adnak a jelenleg lemaradásban levő csapatoknak, hogy felzárkózzanak – végső soron ez minden szabályváltozás egyik fő célja. Ugyanakkor, tekintetbe véve, mekkora előnnyel rendelkezett három éven keresztül a Mercedes, és milyen erőforrások állnak a rendelkezésükre, jó esély van arra is, hogy épp ők igazodnak legjobban az új szabályokhoz, és töretlenül uralni fogják a világbajnokságot. A rivális Red Bull mérnökzsenije, Adrian Newey is úgy vélekedik, a Mercedes az új idény favoritja:

„Sajnos ők azok. Jó csapatuk van, nagyszerű a motorjuk, kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtanak, miért ne lennének azok?” – mondta a Sky Sports oldalának. „Mi annyit tehetünk, hogy végig dolgozunk a télen, a lehető legjobb munkát végezzük az új szabályok értelmezésével, aztán meglátjuk, hol kötünk ki.”



Newey nem zárja ki, hogy olyasvalaki épít kiemelkedő autót, akire csak kevesen számítanak: „Lehet, hogy egy abszolút váratlan csapat kigondol egy új megoldást, amely még belefér a szabályok kereteibe, és az élen köt ki. Pont ez történt 2009-ben, amikor a Brawn és mi hirtelen előreugrottunk” – elevenítette fel azt a szezont, mely során a Honda Brawn GP-vé alakult, és letarolta az F1-et.

Talán épp a Red Bull lehet a 2017-es szezon Brawn GP-je: Newey szerint az általuk használt Renault motor nagyot javulhat, a csapat mindig is élen járt az aerodinamikában, amelyre az új szabályok összpontosítanak, és 2009-ben, a legutóbbi hasonló szabályváltozások idején is ütőképes autót raktak össze, akkor váltak középcsapatból élgárdává. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: