DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

„Bottas csak átlagosan jó versenyző”

A jelenleg a német Sky-nál szakkomentátorként dolgozó korábbi F1-es pilóta nincs elájulva a Mercedes új szerzeményétől – szerinte Hamiltonon áll vagy bukik a sikere.

Másfél hónapnyi várakozás után fény derült a sportág egyik legrosszabbul őrzött titkára: Valtteri Bottas foglalhatja el Nico Rosberg helyét a Mercedesnél. A finn pilóta elképesztően ambiciózus, a sportág nagy része pedig egyet is ért a brackley-i alakulat döntésével. Az ellentáborba tartozik az egykori csapatvezető, Giancarlo Minardi, aki szerint Bottas a lehető legrosszabb választás a Mercedes számára, de a Red Bull tanácsadója, Helmut Marko is a fejét csóválja, mondván, ha volt saját fiatal pilótája a csapatnak, akkor miért máshonnan kellett versenyzőt igazolniuk.



A német Sky szakértője, a 82 F1-es versenyén 17 pontot gyűjtő Marc Surer középen helyezkedik el véleményével: nem mondja azt, hogy Bottas rossz választás volt, ám nem látja úgy, hogy a finn akkora durranás lenne, amekkora felhajtás övezi az érkezését. „Számomra Bottas nem átlagon felüli, csak simán egy jó pilóta” – mondta a svájci. „Felipe Massával szemben, aki már túl van karrierje legjobb évein, most egy igazi referenciapontot kapott Lewis Hamilton személyében – most fogjuk meglátni, mi rejlik benne igazán.” Surer szerint Hamiltonon múlhat Bottas sikeressé válása: „Amikor a dolgok könnyűnek tűnnek számára, Lewis kiengedhet, ám ha nem engedi ki a kezéből az irányítást, Bottas nem fogja veszélyeztetni őt.”

Az expilóta úgy véli, érthető, hogy a Mercedes Bottast választotta Pascal Wehrlein helyett. „Wehrlein nagy nyereség a Sauber számára, amelynek már csak azért is örülök, mert én is svájci vagyok” – mondta Surer. „Egyelőre nem tudjuk, hogy milyen jó valójában, hiszen nehéz megmondani olyankor, ha egy Manorhoz hasonló gyenge autót vezet. Persze remek pilóta, és voltak bíztató pillanatai, de akkor sem hasonlítható Bottashoz, aki 2013 óta az F1-ben szerepel, és kilenc alkalommal állhatott a dobogóra a Williams színeiben.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: