DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Ne kezeljük második számúként Bottast

Ugyan még mindig nem biztos, hogy Valtteri Bottas foglalja el Nico Rosberg helyét, de most már komoly meglepetésként hatna, ha nem így történne. Ha így lesz, ne becsüljük le a finnt!

Úgy tűnik, hogy már csak idő kérdése, mikor jelenti be a Mercedes Valtteri Bottast Lewis Hamilton csapattársaként, hiszen a hivatalos és félhivatalos fejlemények mind ezt sugallják. Nico Rosberg váratlan visszavonulása borzasztóan nehéz helyzetbe hozta a csapatot, de a finn ideális megoldás lehet.

"Szerintem remek helyettese lesz Nico Rosbergnek. Képes versenyeket nyerni, ha minden neki kedvez, akkor még világbajnoki címet is, viszont nem fogja extrém nehéz feladat elé állítani Lewis Hamiltont" - mondta a témáról Peter Windsor. "Lewis egy kicsit olyan, hogy 'hozzatok, akit akartok, úgyis gyorsabb leszek nála', de azt hiszem, kissé feszült lenne, ha Alonso vagy Vettel lenne a csapattársa. Nem így van ez Bottasszal" - tette hozzá Martin Brundle.

A legtöbben úgy vélik, hogy Bottas egy csendes második számú pilóta lesz, aki akkor képes nyerni a legjobb autóval, ha Hamiltonnal valami történik - de nem volt még olyan régen, hogy ennél sokkal fényesebb jövőt jsoltunk neki. Pat Symonds például 2014 végén még arról beszélt, hogy lenyűgözte Bottas. "Nagyon gyors és nem követ el hibákat, vagy ha mégis, akkor azokból tanul. Nagyszerű csapatjátékos és jó személyiség, akiben ott van a világbajnoki potenciál."

bottas-2016-williams



Azt se felejtsük el, hogy 2016-ban az átlagos rajtpozíciója a nyolcadik volt, holott csapata nem volt a legjobb négyben, Felipe Massát pedig 17-4-re verte rommá az időmérőkön - ilyen dominanciára nem képes akárki csapaton belül. Ráadásul ami nem szembetűnő vele kapcsolatban: kiemelkedően intelligens. Rendkívül sokat tud az autók beállításairól és a mezőnyben talán ő veszi fel leggyorsabban a tempót az első szabadedzéseken. Edd Straw, az Autosport szerkesztője is arról beszélt, hogy Bottas képességei különösen a beállítások terén fantasztikusak és csak azért nem nyűgözte még le a világot, mert a Williams erre alkalmatlan.

Az abroncsok kezelése is az egyik legnagyobb erőssége, ezt már Pat Symonds mondta - villámgyorsan alkalmazkodik mindenhez és hiba, megcsúszás, felesleges mozdulat nélkül vezet. Az új gumikkal kapcsolatban ez is kulcsfontosságú lehet, főleg úgy, hogy Hamilton már tavaly sem a rengeteg tesztjéről volt híres...

Egy dolog lehet vele kapcsolatban kérdőjeles. "Más dolog gyorsnak lenni egy valamilyen autóval és más egy olyannal, ahol a világbajnoki cím nem álom, nem szerencse kérdése, hanem elvárás. A folyamatos reflektorfény nem mindig jó" - mondta Martin Brundle. Valóban, főleg Lewis Hamilton pszichikai hadviselése mellett lehetnek ezzel gondjai a finn pilótának, de egy valamit gyorsan le kell szögezni, ha valóban ő ül Rosberg helyére:

Bottas nem második számú pilótának érkezik. Hanem nyerni.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: