DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Rosberg inspirálta a Renault távozó csapatfőnökét

A december elején leköszönő világbajnok is hozzájárult ahhoz, hogy Frederic Vasseur elbúcsúzzon a Renault F1-es alakulatának csapatfőnöki pozíciójától.

A hét egyik legfontosabb híre a Renault tájáról érkezett: a csapatot alig egy éve irányító Frederic Vasseur ugyanis „nézeteltérésekre” hivatkozva döntött úgy, hogy elköszön az enstone-iaktól, és egyelőre az sem biztos, hogy láthatjuk-e még valaha a Forma-1-ben. A francia volt az, aki a GP2 első évében, 2005-ben bajnoki autót adott Nico Rosberg alá, aki győzelmével megvette belépőjét a száguldó cirkuszba, Érdekes adalék, hogy a francia búcsúja párhuzamba állítható Nico Rosberg december eleji visszavonulásával, legalábbis Vasseur Canal+-nek adott nyilatkozata alapján.



„Nagyon hosszú volt az elmúlt szezon: 21 versenyen vagyunk túl, ahol az volt a legfontosabb, hogy azt csináljuk, amit kell. Nos, egy idő után eljutottam arra a pontra, hogy azt mondjam: ’a csapatunk helyenként rosszul működik, ez pedig nem folytatható így tovább’. A szünet alatt gondolkoztam, és arra a következtetésre jutottam, hogy nem szabad meghunyászkodni, és azzal kell foglalkozni, amit a szíved diktál” – mondta Vasseur, majd szóba hozta Rosberget is. „A visszavonulásában nem játszott szerepet a pénz és a dicsőség, azt tette, amit szeretett volna, ez a hozzáállás pedig nagyon megnyerő volt számomra tőle.”

A francia kitért arra is, milyen érzés számára egyetlen év után távozni a Renault-tól: ’Volt néhány említésre méltó esemény, amely mindig ösztönzött a folytatásra. Például az új szakemberek csatlakozása, vagy Nico Hülkenberg leigazolása.” Hülkenberg 2009-ben szintén az t ART-tal szerezte meg bajnoki címét a GP2-ben, ezért jól ismerik egymást Vasseurrel. „Közel állok Nicóhoz, és mindent megtettem azért, hogy csatlakozzon hozzánk. Úgy vélem, a csapat számára, és eredmények szempontjából ez a legjobb döntés, melyet meghozhattunk. Széleskörű látásmóddal rendelkezik, amely tükröződik a hozzászólásain és a válaszain. Igazi német őszinteség árad belőle.”

De Vasseur szerint világbajnok lehet-e Hülkenbergből a Renault-nál? „Igen, úgy vélem, hogy ő az egyik legtehetségesebb pilóta, aki az alsóbb kategóriákban szerepelt az elmúlt tíz évben. Csak hárman nyerték meg a GP2-t első szezonjukban: Nico Rosberg, Lewis Hamilton és Nico Hülkenberg – bízom benne, hogy utóbbiból is világbajnok lesz majd.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: