DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Két év múlva visszavonul a Ferrari elnöke

Még nem olyan régen, 2014-ben érkezett meg a Ferrari vállalatának élére Sergio Marchionne, de ha betartja saját ígéretét, már nem is fogjuk őt látni sokáig. Az elnök tudatta a világgal, hogy hamarosan visszavonul az üzleti élettől.

Marchionne 2014 októberében vált a Ferrari elnökévé, amikor Luca di Montezemolo hosszú idő után leköszönt posztjáról. Elődje 1991-ben került az istálló élére, így 23 évet töltött el annak vezetőjeként, de már a ’70-es évek óta szerves részét képezte a Scuderiának, nem túlzás tehát, hogy Montezemolo neve egybeforrt a Ferrarival. Ám Marchionne a jelek szerint nem tervez hosszú távra, és egész biztosan nem fog hasonló személyi kultuszt kiépíteni maga körül, hiszen már most, két évvel színrelépését követően a távozását tervezgeti.

DNWNrEkRr23vwi3nxrAZ_GettyImages-631327938



A 64 éves olasz-kanadai üzletember élete nem csak a Ferrariról szól, hiszen már kinevezése előtt is a Fiat Chrysler cégóriás ügyvezetője volt, amely posztot azóta is betölti. Marchionne a Detroit Motor Show közben szólalt fel, és ekkor beszélt nyíltan arról, hogy 2019 elején, azaz két év múlva szeretné megkezdeni nyugdíjas éveit. Ez azt jelenti, hogy már csak két szezonon át lenne ő a Ferrari elnöke, hiszen nem áll szándékában meghosszabbítani öt évre szóló kinevezését.

„Egész biztos, hogy valami mást fogok csinálni, és már nem fordulok vissza. Hagyom, hogy a fiatalok átvegyék a gyeplőt” - idézi Marchionnét a Bloomberg.

Arról persze most még korai találgatásokat kezdeményezni, hogy ki követheti őt az elnöki székben, az viszont vitathatatlan, hogy az elnökváltás idején újabb bizonytalan, átmeneti időszak vár az F1-es istállóra és az egész vállalatra. Ehhez még adjuk hozzá, hogy időről időre a csapatvezető Maurizio Arrivabene esetleges távozását is meglebegteti a sajtó, így pedig lehet, hogy újabb komoly átrendeződések várhatóak a maranellói hierarchiában.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: