DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Az ex-Renault-főnök elárulta, miért távozott

A Renault F1-es csapatánál hosszú idő óta problémák forrásai voltak a vezetők közötti nézeteltérések - az eddig csapatfőnökként dolgozó Frederic Vasseur elmondta, hogy milyen okok vezettek leköszönéséhez.

Ahogyan nemrég a Formula.hu is beszámolt róla, a Renault-t eddig csapatfőnökként irányító Frederic Vasseur azonnali hatállyal távozik Enstone-ból, a csapat vezetése pedig az elnöke Jerome Stroll és az ügyvezető igazgató Cyril Abiteboul kezében marad. A paddockon belül többször elhangzott már, hogy a hierarchikus vezetői struktúra hiánya már korábban is nézetkülönbségekhez vezetett, a korábbi pletykákat most maga a távozó Vasseur erősítette meg a Motorsport.com-nak.

„Túl sok nézeteltérés volt a csapat menedzsmentjében, ezért számomra a távozás volt a leglogikusabb lépés” – nyilatkozta a francia. „A Renault számára is fontos, hogy ha sikert akar elérni az F1-ben, egy vezetőre, és egy kijelölt útra van szükség. Ha ketten vannak, akkor az eredmény a csapaton belüli lassú munka lesz.” Vasseur hozzátette, mindössze egy hete hozta meg a döntést, ám korábban már tárgyalt a távozásról a Renault igazgatótanácsával. „Abu Dhabi után volt egy megbeszélésünk, ahol megpróbáltunk mindenki számára elfogadható alternatívát keresni. Aztán egy-két hét pihenőre mentem, döntésemet pedig január első hetében hoztam meg. Sokkal jobb, hogy abbahagyom.”



Vasseur bár szomorú amiatt, hogy el kell hagynia a tavalyi szezonban komoly erőfeszítéseket mutató alakulatát, de úgy érzi, helyesen döntött. „Kicsit frusztrált vagyok, de rengeteg pozitív dolgot vittünk véghez a szakemberek toborzása, a vállalat újjászervezése, és a pályán zajló folyamatok tekintetében. Nagyon sokat fejlődtünk a szezon során, a következő hetekben-hónapokban pedig remek mérnökök fognak csatlakozni a gárdához, így igen, voltak pozitív dolgok is. Nagyszerű volt együtt dolgozni a Renault F1-es csapatánál dolgozó ezer emberrel, mert igazi versenycsapatot alkottunk. De a frusztráció mégis ott van, melyet ahhoz tudnám hasonlítani, hogy elkezdesz építeni egy házat, de egy méter után megállsz. De el kell fogadni, már meghoztam a döntést.”

A francia szerint minden adott a Renault-nál ahhoz, hogy a csapat az első ötbe be tudjon kerülni ebben a szezonban. „Igen, az első öt a célunk. Szerintem ez reális, hiszen az alapok megvannak hozzá. Nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek csatlakoznak hozzánk, és ez lesz az első autónk, melyet a Renault motorja köré terveznek. Az erőforrás terén szintén fejlődünk, minden a megfelelő ütemben halad. Egyelőre viszont nehéz megmondani, hogy hogyan is állunk, csak Barcelonába érve látunk majd tisztán.”

Vasseur nem zárja ki, hogy a motorsport valamely területén újra munkába fog állni a jövőben, ám az minden bizonnyal nem a Forma-1 lesz. „Nem igazán aggódom a jövőm miatt. Először is kiveszek egy hetet, és a családommal leszek, aztán majd meglátjuk. Lesznek tárgyalásaim bizonyos projektekről, de egyelőre még nincs értelme erről beszélni. Szeretném mihamarabb lezárni az együttműködésemet a Renault-val, aztán majd gondolkodok a jövőmön. Több minden érdekel, így még az elfoglaltnál is elfoglaltabb leszek.” Amikor arról kérdezték, hogy az F1-es kaland véget ért-e számára, így válaszolt: „Remek tapasztalat volt, sokat tanultam. Hogy lesz-e egy másik projekt, amelyért visszajövök majd? Nem tudom, meglátjuk majd. Egy biztos, szenvedélyem a versenyzés, az pedig túlmutat a Forma-1-en.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: