DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

"A privát csapatok adják az F1 gerincét"

Monisha Kaltenborn úgy látja, hogy két dolog miatt is torzított verseny folyik az F1-ben, pedig a gyártók jönnek-mennek, de a privát csapatok maradnak - szerinte ezt jobban is ki lehetne emelni.

Nagyon nehéz éven van túl a Sauber, az istálló nagyon komoly anyagi válságot élt át, majd nyáron érkezett a segítség és onnantól megindult felfelé - végül Brazíliában pontot is szerzett Felipe Nasr, amivel megelőzték a Manort és elkerülték az utolsó helyet. Monisha Kaltenborn csapatvezető szerint egy teljesen új éra kezdődött meg náluk.

"Ismét tudtunk úgy dolgozni, ahogy akartunk, megvolt a stabilitás, fejlődtünk és megvalósíthattuk, amik papíron már megvoltak. Ez érezhető volt a csapaton, a hozzáálláson, a stratégiánkon és érkeztek új emberek is, ami teljesen megváltoztatta a helyzetet" - magyarázta Kaltenborn a GPUpdate-nek adott interjújában.

sauber-williams-forceindia



A csapatvezető szerint a korábbi időszakhoz képest most nehezebb dolguk van a privát csapatoknak, pedig továbbra is nagy szüksége van a sportnak a Sauberhez hasonló istállókra. "A privát csapatok adják a Formula-1 gerincét. A gyártók jönnek és mennek, ezt folyamatosan látjuk, vagy elérik a céljaikat, vagy nem, hiszen egy gyártó számára a második hely nem opció, nem elég jó. Számunkra viszont ez a fő üzlet, nem csak egy platform, ahol megmutathatjuk a technológiánkat. Mi mindig itt vagyunk, szembenézünk a kihívásokkal, ezt egy kicsit jobban ki lehetne emelni."

"Két dolog is hátrányba hozza a privát csapatokat, egyrészt nyilvánvalóan az anyagi lehetőségek, erre nincs igazán igazságos rendszer, ez van. A másik pedig a döntéshozatal, a Stratégiai Csoportnál is előnyben vannak a nagy gyártók, a nagy csapatok, ez a két dolog együtt pedig egy torzított versenyt eredményez" - mutatott rá a privátok fő problémáira.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: