DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

„Nem lesz könnyű Verstappennel és Ricciardóval”

A Red Bull csapatfőnökének semmi kétsége sincs afelől, hogy nehéz dolga lesz majd, ha az F1-es vb-címért meccselő pilótáit kell majd kezelnie, de elismeri, hogy mindketten hatalmas tiszteletet tanúsítanak a másik iránt.

Christian Horner nemrég elmesélte, hogy Max Verstappen mekkora megtiszteltetésnek érzi, hogy F1-es pilóta lehet, a Motorsport.com-nak adott interjújában azonban kitért a 19 éves versenyző pályán mutatott magatartására is. Verstappen manővereit sokan megkérdőjelezték, a szabályalkotóktól kezdve riválisokon át korábbi világbajnokokig, egy azonban mindig stabil lábakon állt: a csapattársával, Daniel Ricciardóval való küzdelem. Horner szerint pilótáik 2016-ban megtanulták, hogyan viselkedjenek egymással a pályán, ennek pedig nagy hasznát fogják venni a későbbiekben.



A Magyar Nagydíjon a csapat megegyezett pilótáikkal, hogy a gyengébb pozícióban lévő pilóta leszakad társáról, Verstappen azonban ott loholt Ricciardo mögött, és amiatt panaszkodott, hogy „úgy vezetek, mint egy nagymama.” „Az nagyon kis dolog volt” – utalt a hungaroringi esetre Horner. „Úgy értem, remekül működnek együtt. Mindenki azt mondta, hogy Max nem csapatjátékos, ám amikor a pilótáink Hockenheimben pozíciót cseréltek egymással, bizonyította ennek ellenkezőjét. Ezt a szívességet aztán Mexikóban vissza is kapta. Az, hogy hogyan versenyeztek egymással idén, legyen szó Hockenheimről, vagy bármely más pályáról, nagyon sportszerűek voltak egymással.”

„Ezért éreztem úgy, hogy szabadon versenyezhetnek egymással Malajziában, még akkor is, amikor a győzelem volt a tét Lewis motorhibája után.” A két pilóta küzdelmét többször is külső tényezők hátráltatták, mint például Ricciardo eltolt stratégiája Barcelonában, vagy az elrontott kiállás Monacóban. „Ilyenek előfordulnak” – mondta Horner. „Számomra Barcelonával nem volt semmi probléma, mert egy stratégia kedvezhet neked, de pórul is járhatsz vele. Monaco viszont annál jobban fájt, és legalább annyira a csapat, mint Daniel számára. Ezt ő is észrevette, és pozitívan reagált rá. Egyáltalán nem befolyásolta a szezonját, leporolta magát, és elképesztő teljesítményekre volt képes utána.”

Horner kitért arra is, hogy hogyan fogja kezelni pilótái harcát, ha azok a világbajnoki címért fognak harcban állni egymással. „Nem lesz egyszerű, de hatalmas tisztelet van közöttük. Ennek tetejébe még kedvelik is egymást: ez nem a csapat kérése, hiszen ugyanabban az épületben élnek Monacóban, és autón kívül Daniel olyan Max számára, mint egy nagy testvér. Az autóban viszont ugyanannyira sikeréhesek, mint a másik, hiszen mindketten nyerni akarnak, és keményen versenyeznek egymás ellen. Amíg viszont küzdelmük kemény, de sportszerű, mi annak örülünk a legjobban.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: