DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Brawn: Az F1-nek változtatnia kell

Ross Brawn szerint a Formula-1-nek az lenne a feladata, hogy a kicsapatok számára is járhatóvá tegye a sikerhez vezető utat – jelenleg ugyanis minden a pénzen múlik.

Múlt héten a Manor ellen indult csődeljárás, miután a szezon kezdete előtt nem sikerült befektetőket találnia – a kiscsapatokat egyébként is rendszeresen fenyegeti ez a veszély, így sokszor esélyük sincs arra, hogy a mezőny végéről sikereket érjenek el. Ross Brawn, a Mercedes volt csapatfőnöke szerint a sport érdeke, hogy olyan szabályokat alkossanak az illetékesek, amelyekkel nagyobb játékteret adnak a kisebb istállóknak az érvényesülésre.

 Brawn



A kérdésre, mit tud tenni az F1 a kiscsapatokért, Brawn így felelt: „Nos, ez egy érdekes dolog, mert azt hiszem, ez kell, hogy legyen az egyik cél: megnézni, hogyan lehet csökkenteni a különbséget a nagyobbak és a kisebbek között, valamint azt a teljesítménybeli előnyt, ami abból fakad, hogy a nagyok több pénzt tudnak befektetni” – véli a szakember.

„Hogy hogyan lehet ezt szabályozni? Azt hiszem, ez egy érdekes referenciapont a Formula-1-nek, hogy a kiscsapatokat élet- és versenyképessé tegye, ezzel pedig eredményeket érjenek el. Ez teszi izgalmassá az egészet” – folytatta Brawn, aki szerint fontos lenne, hogy a fizetős versenyzők helyett az igazi tehetségek kerüljenek a királykategória mezőnyébe. „Gazdaságilag járhatóvá kell tenni az F1-et, hiszen a kisebb istállók jó környezetet teremtenek a fiatal versenyzőknek arra, hogy több millió font nélkül is a sportba kerüljenek. Ha ezt meg tudjuk lépni, akkor egészségesebb módon fognak megérkezni a Formula-1-be.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: